avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela

Situatia: minor 8 luni, locuiam singuri in casa parintilor mei. Sotul si-a facut bagajul, fara a-i pasa de sotie si copil si a plecat la mama lui. Interes prea mare pt familie si minor nu a existat. Fiecare cu banii lui, programul lui...Mama a luat minorul si a plecat la parintii ei, dupa multe sanse acordate sotului s-a hotarat sa termine situatia de vin-plec si in prima zi din ianuarie(pentru ca acum sunt sarbatori) va merge la avocat si va incepe divortul. Cum e cu minorul pana atunci? Drept sa il vada, sa il ia tatal?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:30, 28 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana atunci, părinții decid cum e mai bine pentur copil. Daca nu se hotarasc, va decide instanta. Tatăl va putea solicita pe calea ordonanței presedintiale obligarea mamei la respectarea unui program de vizita pana se solutioneaza divorțul.
Si pana va solicita, din moment ce el a plecat, imi spune in fata ca nu vrea un viitor cu mine, e tatal exemplar doar cand are "martori", am facut si starea civila cu 2 saptamani inainte de a naste la insitentele mamei lui(chestia cu rusinea fata de vecini), in sarcina am fost mai mult singura si plansa decat cu el..."esti o zdreanta, sa iti cresti singura bitangul"...am crezut ca lucrurile se vor schimba.

P.s. motive intemeiate pt a se purta asa nu are, doar piticii lui
P.s 2. In proces pot cere o evaluare psihologică?

Ionita Cristina Avocat a scris:

Pana atunci, părinții decid cum e mai bine pentur copil. Daca nu se hotarasc, va decide instanta. Tatăl va putea solicita pe calea ordonanței presedintiale obligarea mamei la respectarea unui program de vizita pana se solutioneaza divorțul.

Mentionez ca am propus sa mergem la preoti, psiholog, oriunde, dar refuza cu desăvârșire. Legile si procedurile nu le cunosc, nu sunt domeniul meu si nu am mai avut situatii in jur.
Ar trebui anuntat faptul ca si-a luat lucrurile si a plecat? Era a doua zi de Craciun si situatia nu e incantatoare deloc, starea mea emotionala nu e usoara.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti cere evaluarea psihologică, se numeste expertiza psihologică, si ii puteti solicita instantei sa o admită pentru a vedea dacă el este in stare, din punct de vedere emotional, sa aiba grija de copil.

Puteti anunță protectia copilului cu privire la abandonul de familie, insă, nu cred ca veti obtine mare lucru, doar alt scandal din partea lui.

Ii puteti face si plangere penala pentru abandon de familie(citiți articolul din codul penal).

Eu cred ca ar trebui sa va gânditi ce vreti de la el, daca mai vreti sa aveti o relație cu el. După, daca veti decide ca nu merita sa continuati relatia, puteti merge la un avocat care sa va ajute cu procedurile legale. Puteti inventa actiunea de divort, cu stabilirea domiciliului copilului la dvs. si cu obligarea tatălui la plata pensiei de întreținere.

Numai bine!
Ultima modificare: Joi, 27 Decembrie 2018
Ionita Cristina Avocat, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc!
E grea decizia. Inima spune una, ratiunea alta.
Am obosit sa stau intr-o relatie in care nimic nu e bine, critici, observatii, apoi totul se intoarce in defavoarea mea: vinovăția. Situatia se repeta si ajungem mereu in acelasi punct.
Ieri a spus ca e mai bine singuri, sa fac ce vreau,si-a luat hainele, block pe mess..... azi m-a intrebat de fata (foarte afectat, teatru), a trecut in extrema "va fi bine, au fost nervi,sanse) .

Sincer, m-am saturat sa nu fiu apreciata, sa tac (ca nu stii cum reactioneaza la o gluma), o discuție seruoasa o ia ca pe un atac sau repros, sa vad ca nu are niciun gand de viitor(pt familie), sa nu existe stabilitate (plec, sa nu te mai vad, gaseste-ti unul sa te suporte). Simt cum decad ca persoana, cum ma izolez, ma inraiesc, traiesc intr-o stare de tristete, apatie, cand as putea sa am lumea la picioare, sa ma bucur de fiecare secunda (ca am un copil sanatos, am parintii langa mine, am un job respectat, am obiecte de care sa ma pot bucura.

Eu eram o tanara energica, studioasa, radiam de fericire, deschisa, saritoare, si am ajuns sa fiu opusul. Parca sunt dobitoaca, ma complac in situatii in care nu ar ajunge un intelectual.

Va multumesc pentru raspunsurile date. Sper sa imi fac curaj, sa gandesc limpede si sa iau cea mai rationala decizie.

Alte discuții în legătură

Divort cu probleme utilizator58 utilizator58 Buna seara, Sunt casatorita de mai multi ani si impreuna cu sotul avem un copil de 12 ani. Relatia noastra s-a inrautatit si evident urmeaza un divort dar ... (vezi toată discuția)
Ce este de făcut când minorul refuză să-și însoțească mama? Ana-Maria8686 Ana-Maria8686 Bună seara! Vă cer ajutorul din nou, ajutați-mă vă rog! De câteva luni mă tot lovesc de refuzul minorului în ceea ce privește programul de relații ... (vezi toată discuția)