Bună ziua, am fost concediat de la o firma cu câteva zile înainte să fac 3 luni de muncă, și sunt persoană cu grad de handicap. Am fost concediat din niste motive puerile precum că nu am menționat faptul că sunt persoana cu handicap , deși nu a fost așa informându-i și la interviu și la semnarea contractului. Mi-am respectat atribuțiile și fisa postului exemplar, și eram printre primii din echipă. nu pupam in fund șefa și nu eram pe placul ei și asta cred că mi-a fost "fatal". Este firma sa îmi plătească ceva pentru faptul că am fost concediat? Știu că citisem undeva însă nu mai găsesc, că sunt obligați să îmi plătească 3 salarii dacă mă concediază ei în perioada de probă, știe cineva de aceasta lege? Contractul a fost pe perioadă nedeterminată, nu mi s-a oferit nici perioadă de preaviz desi daca nu mă înșel ar fi trebuit să beneficez de 30 de zile preaviz plătit . Mulțumesc.
Codul Muncii
Art. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Obligatia de plata a salariilor compensatorii trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate, In acest caz, angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii
Multumesc mult pentru răspuns, mai am nevoie de un sfat daca ma poti ajuta. Conform articolului 31, punctul 2 din codul muncii mentioneaza urmatoarele Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice. Este nulă notificarea incetării CIM în acest caz ? Vreau să contest decizia în instanță și să sesizez și ITM-ul despre acest lucru.
Mulțumesc.
ITM-ul nu are competenta in anularea unei decizii de incetare a c.i.m.
... Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice. Este nulă notificarea incetării CIM în acest caz ? ...
Managerul mi-a spus că perioada mea de probă a fost de 90 de zile, deși m-a notificat că îmi întrerupe CIM fără preaviz sau alte obligații. În mod normal era ca perioada de probă să fie de 30 de zile maxim conform acelui articol. Sau greșesc?
Demisie
seb8i
Buna ziua!
care sunt pasii pentru depunerea demisiei?
dupa depunerea actului mai este nevoie prezenta,la lucru?
trebuie motivata aceasta?
multumesc (vezi toată discuția)