avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediata fara motiv plauzibil si fara preaviz.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediata fara motiv plauzibil si fara preaviz.

Buna ziua.
Pe data de 21 martie am semnat un contract in 2 exemplare de angajare cu un dealer Vodafone,activitatea a inceput in aceeasi zi.
Pe contract nu exista nici o stampila de la ITM,nu este precizata perioada de proba,iar preavizul de 20 de zile.
Ieri am fost anuntata din senin ca sunt concediata pe baza unor motive foarte puerile,fara sa mi se spuna nimic de preaviz,fara o decizie scrisa.
Intrebarile mele sunt:
-e corect sa am un contract nestampilat de ITM??
-e corect sa fiu data afara fara preaviz si fara o instiintare scrisa???
-ce pot face ca ei sa imi plateasca daune morale?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:21, 3 Aprilie 2012
Buna ziua,

incepand cu ianuarie 2011, contractele de munca se inregistreaza in Revisal si nu mai stampileaza la ITM. Deasemenea, atat perioada de preaviz ( la demisie, concediere) cat si cea de proba sunt elemente obligatorii din contractul de munca.
Daca aconsiderati ca ati fost nedreptatita, ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile, puteti face o sesizare la ITM.
Un contract individual de munca nu poate inceta, fara preaviz, decat in situatia regelementata de art. 31(3) din Codul Muncii, republicat, adica pe durata perioadei de proba.
Intradevar mentionati ca in contract nu era prevazuta perioada de proba, totusi mai vedeti odata contractul.
Oricum trebuie sa ne precizati ce tip de contract individual de munca a-ti semnat? Pe durata nedeterminata sau determinata?
Cum am spus,la articolul L din contractul de munca ,la casuta cu perioada de proba nu este completat nimic,oricum nimeni la angajare nu mi-a spus ca voi in perioada de proba.
Contractul a fost semnat pe perioada nedeterminata,cu orarul de lucru de 6h/zi.
Curios, insa angajatorul are obligatia, ca anterior incheierii CIM, sa informeze persoana selectata in vederea angajarii asupra anumitor elemente, printre care si durata perioadei de proba (art. 17(3) litera "n".
Daca nu a-ti primit informatiile, puteti sesiza in termen de 30 de zile instanta de judecata si sa solicitati despagubir, in baza prevederilor art. 19 din Codul Muncii, republicat:
" Art. 19. - În situaţia în care angajatorul nu îşi execută obligaţia de informare prevăzută la art. 17 şi 18, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, are dreptul să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data neîndeplinirii acestei obligaţii, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare."
Stipularea perioadei de proba este facultativa si nu obligatorie, potrivit art.31 alin.1 C.mun.

Adresati-va in scris angajatorului sa va comunice un exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m..... acolo veti vedea care este temeiul de drept al incetarii raportului de munca ... de la data primirii deciziei de incetare aveti la dispozitie un termen de 45 de zile pentru a contesta decizia respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

data afara marius2293 marius2293 buna ziua... am o intrebare si sper sa ma puteti ajuta.. astazi prietena mea a fost data afara dintr-o firma de croitorie potrivit art.31 alin.3 sin codul ... (vezi toată discuția)
Angajatorul inceteaza un ccm incheiat pe durata nedeterminata PaladeSimona PaladeSimona Buna ziua, Fratele meu a fost angajat acum o luna si o saptamana pe perioada nedeterminata. Vineri i s-a spus ca nu il mai pot tine deoarece nu mai au timp ... (vezi toată discuția)
Contract de munca neinregistrat la i.t.m. dandyd dandyd Buna ziua tuturor ! Am si eu o problema: sotia mea lucreaza la o firma de aprox. un an si patru luni . In momentul angajarii a semnat un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)