avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile evenimente deosebite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile evenimente deosebite

Puteti sa imi spuneti si mie daca exista un termen in care un angajat poate solicita zilele libere pentru un eveniment familial deosebit, de exemplu casatorie? In Contractul colectiv de munca pentru anii 2007-2010 sunt trecute doar numarul de zile la care are dreptul un salariat pentru diverse evenimente, dar nu gasesc si un termen in care acesta le poate solicita. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 18:53, 18 Noiembrie 2009
Daca este vorba de casatorie, evenimentul il veti anunta atunci cand considerati ca a sosit momentul respectiv. Totul este legat de cand doreste cel interesat sa beneficieze de acele zile libere!
Zilele libere pentru evenimente deosebite se acorda pentru a putea participa efectiv la acel eveniment, deci se poate solicita pana cel tarziu in preziua producerii evenimentului. Nu are logica sa solicitati zile libere pentru un eveniment care deja a trecut.
Zilele libere acordate ptr casatorie se pot solicita si dupa ce evenimenmtul a avut loc (avand in vedere ca trebuie sa dovediti cu o copie a certificatului de casatorie ca aceasta chiar s-a intamplat). Evident, nu trebuie sa lungiti prea mult perioada pana la care sa solicitati aceste zile. Cel mai corect este sa o faceti fie inainte de eveniment (si prezentati apoi certificatul), fie dupa (ptr luna de miere).

Dar sa nu va ganditi sa solicitati aceste zile dupa vreo luna ca nu se mai poate. Normal ar trebui ca acestea sa aiba loc in luna in care s-a produs evenimentul, asa cum ajutorul de casatorie se da functie de salariul din luna in care s-a produs evenimentul.
Am un angajat care sustine ca nu a stiut acest lucru si solicita zilele libere dupa un an si 4 luni de la data evenimentului. Nelamurirea mea era din punct de vedere legal, daca ii pot refuza aceste zile, din moment ce in Lege nu se specifica o perioada anume in care poate solicita acest drept.
Din punct de vedere legal nu ii puteti refuza acest concediu pentru evenimente.
In general se acorda in luna in care are loc evenimenul, tocmai pentru a participa la eveniment, dar pentru legea nu mentioneaza clar nici un termen, nu gresiti daca acordati acele zile acum.
Este foarte util ca la angajare toti oamenii sa fie informati de drepturile care le au, aceste zile se mentioneaza si in ROI care oricum trebuie afisat.

Alte discuții în legătură

Concediu de casatorie kmalone kmalone Va rog sa imi spuneti daca angajatorul e obligat sa acorde acele 5 zile ptr cei casatoriti sau depinde de fiecare angajator daca vrea sa le ofere (vezi toată discuția)
Zile libere la casatoria angajatului puicuta puicuta Un angajat care se casatoreste la cate zile libere platite are dreptul ? Mentionez ca in ccm nu este prevazut aceasta situatie (vezi toată discuția)
Zile libere platite casatorie dupa noul cod al muncii 2011 Johndaniell Johndaniell am trimis cererea de concediu + copie dupa certificatul de casatorie, si am primit urmatorul raspuns : .. Dreptul la zile libere platite pentru casatorie ... (vezi toată discuția)