avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile evenimente deosebite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile evenimente deosebite

Puteti sa imi spuneti si mie daca exista un termen in care un angajat poate solicita zilele libere pentru un eveniment familial deosebit, de exemplu casatorie? In Contractul colectiv de munca pentru anii 2007-2010 sunt trecute doar numarul de zile la care are dreptul un salariat pentru diverse evenimente, dar nu gasesc si un termen in care acesta le poate solicita. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 18:53, 18 Noiembrie 2009
Avand in vedere ca legea nu mentioneaza exact o perioada de acordare de zile libere pentru evenimente, nu este nici o problema in acordarea lor ulterioara, dar ar fi cel mai bine daca legea, drepturile si obligatiile ar fi respectate de toata lumea.
Intrucat pe intranet exista postat CCM-ul si Regulamentul intern,iar la angajare salariatii au luat la cunostinta de drepturile si obligatiile pe care le au,in cazul dvs. eu nu v-as acorda acum, acele zile libere platite.
Si daca cei care lucreaza la "resurse umane" uita sa puna in atentia angajatului ce drepturi are cu privire la acele zile libere platite, de ce nu s-ar acorda acele drepturi mai tarziu- dupa trecerea evenimenului?

In continutul CIM este trecut si CCM aplicabil. Daca nu, este stiut ca se aplica CCM National si mai exista si un cod al muncii. Salariatul are tot interesul sa-si cunoasca drepturile si poate apela la organizatia sindicala, biblioteca, internet, etc. Faptul ca "nu am stiut" nu este un motiv bine intemeiat.
Eu, personal am un mare respect pentru muncitori, pentru cei care sunt personal direct. Noi ca si oameni de resurse umane nu suntem angajati propriu-zis productivi, ci consumatori. Din munca lor noi ne luam salariu practic. Apoi, rolul nostru in orice companie este acela de "oameni tampon" (scuzati expresia) asa cum prezentam drepturile angajatorului in fata angajatilor (si de multe ori nu le dam vesti chiar asa bune), tot asa este valabila si reciproca. Consider ca este rolul noastru sa facem cunoscute partilor drepturile si obligatiile ce le revin si sa incercam sa le facem sa se inteleaga.
Ma iertati daca am spus lucruri care poate deranjeaza :">
Nikol.ilea, te rog sa ma ierti dar trebuie sa-mi exprim opinia: oarecum ai dreptate, dar cei de la RU nu au de unde sa stie cand naste sotia unui salariat, cand ii decedeaza cineva sau cand face nunta. In schimb salariatul trebuie si este obligat sa-si cunoasca drepturile legale cat si obligatiile. Nu poat sa cred ca a fost primul eveniment in acea firma, caz in care as fi poate mai indulgent. Si inca ceva, si eu am fost muncitor si ma mandresc cu asta, ulterior am urcat in sfera profesionala dar in permanenta, si atunci si acum cand am ramas fara loc de munca, sunt interesat de drepturile si obligatiile mele ca cetatean, ca salariat, ca locatar intrun bloc etc. Haideti sa indrumam oamenii ca este in interesul lor sa-si cunoasca drepturile, nu din auzite ci din actele oficiale. Acest lucru va imbunatati convietuirea in comunitate. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de casatorie kmalone kmalone Va rog sa imi spuneti daca angajatorul e obligat sa acorde acele 5 zile ptr cei casatoriti sau depinde de fiecare angajator daca vrea sa le ofere (vezi toată discuția)
Zile libere la casatoria angajatului puicuta puicuta Un angajat care se casatoreste la cate zile libere platite are dreptul ? Mentionez ca in ccm nu este prevazut aceasta situatie (vezi toată discuția)
Zile libere platite casatorie dupa noul cod al muncii 2011 Johndaniell Johndaniell am trimis cererea de concediu + copie dupa certificatul de casatorie, si am primit urmatorul raspuns : .. Dreptul la zile libere platite pentru casatorie ... (vezi toată discuția)