avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile evenimente deosebite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile evenimente deosebite

Puteti sa imi spuneti si mie daca exista un termen in care un angajat poate solicita zilele libere pentru un eveniment familial deosebit, de exemplu casatorie? In Contractul colectiv de munca pentru anii 2007-2010 sunt trecute doar numarul de zile la care are dreptul un salariat pentru diverse evenimente, dar nu gasesc si un termen in care acesta le poate solicita. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 18:53, 18 Noiembrie 2009
Codul muncii: "Art.147.- (1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt sstabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern."
In principiu este dreptul salariatului la acele zile libere, care trebuie acordate chiar si dupa 1 an si patru luni.
Suntem neintrecuti in ne face ca nu intelegem un text scris, de la mai marii statului la omul de rand. Asa nu vom inainta.
Asa cum este si titulatura de zile libere pentru evenimente deosebite,acestea se acorda pentru evenimentul respectiv,adica in preajma evenimentului.

Ceea ce inseamna ca salariatul face o solicitare in acest sens,este trecut in pontaj cu zile libere platite si aduce ulterior copie dupa certificat.

Cred ca este important ca noi, oamenii de resurse umane, sa le aducem la cunostinta drepturile si obligatiile pe care legea le prevede pentru angajati.
Si daca cei care lucreaza la "resurse umane" uita sa puna in atentia angajatului ce drepturi are cu privire la acele zile libere platite, de ce nu s-ar acorda acele drepturi mai tarziu- dupa trecerea evenimenului?

Alte discuții în legătură

Concediu de casatorie kmalone kmalone Va rog sa imi spuneti daca angajatorul e obligat sa acorde acele 5 zile ptr cei casatoriti sau depinde de fiecare angajator daca vrea sa le ofere (vezi toată discuția)
Zile libere la casatoria angajatului puicuta puicuta Un angajat care se casatoreste la cate zile libere platite are dreptul ? Mentionez ca in ccm nu este prevazut aceasta situatie (vezi toată discuția)
Zile libere platite casatorie dupa noul cod al muncii 2011 Johndaniell Johndaniell am trimis cererea de concediu + copie dupa certificatul de casatorie, si am primit urmatorul raspuns : .. Dreptul la zile libere platite pentru casatorie ... (vezi toată discuția)