Am depus o cerere conform legii 544/2001 și, după prelungirea termenului la 30 de zile („din cauza complexității cererii”), nu mi s-a mai dat niciun răspuns...
Cererea inițială am îndreptat-o simultan atât către Primărie, cât și către Primar.
Pe cine pot chema în judecată? Pe Primărie (reprezentată prin Primar), pe Primar însuși sau pe ambii?
Aș prefera să-i chem pe ambii. Se va accepta?
Pot cere proba cu interogatoriu Primarului? Pot cere audierea drept martori ai unor angajați din primărie, care se ocupă cu cererile de acces la informațiile de interes public?
Potrivit prevederilor Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, doar unitatea administrativ teritorială are calitate procesuala (poate fi parte in proces), avand personalitate juridică, reprezentata de primar.
Daca doriti sa il chemati in judecata si pe primar sau pe alti functionari ai primariei, va trebui sa ii chemati in nume propriu, alaturi de unitatea administrativ teritoriala.
Puteti solicita interogatoriul primarului.
Am solicitat să-mi fie remisă lista autorizațiilor de construire/desființare pentru 2018, în condițiile în care nu s-a publicat nimic nici pentru anii precedenți. Această listă este obligatoriu a fi publicată, în baza unor prevederi legale exprese incluse în alte legi și ordine decât L544/2001.
Aș dori să îi chem în judecată și pe un funcționar public (responsabilul de aplicarea legii 544/2001), dar și pe primar, deoarece plănuiesc să solicit daune morale în cuantum de 1 leu și interogatoriul lor ar fi util în demonstrarea pagubei. Problemă de principiu :)
1. Este o idee bună? Sau mai bine chem doar primăria, dacă doresc să primesc mai repede informațiile, pentru că altfel procesul s-ar lungi prea mult?
Vor face recurs pentru un leu primit drept daune morale? :)
2. Pot face și singură cererea de chemare în judecată, respectiv să mă reprezint în instanță, evident, dar dacă apelez la un avocat, voi putea recupera cheltuielile de judecată în condițiile în care primăria ar putea achiesa la toate pretențiile mele la primul termen și să solicite scutirea de la plata cheltuielilor de judecată în condițiile primei teze ale art. 454 NCPC? Este primăria de drept în întârziere?
Având în vedere că speța este pe L544/2001, pot adăuga un capăt suplimentar de cerere, care nu ține neapărat de conduita culpabilă trecută a primăriei, ci vine în întâmpinare unor posibile abuzuri viitoare?
Mai concret, aș putea cere instanței ca să oblige pârâta ca pe viitor să-mi comunice informațiile complet similare pe care le solicit, în termenul legal de 10 zile?
Am solicitat lista autorizațiilor de construire emise în ianuarie-noiembrie 2018. Mă tem că atunci când voi solicita lista celor emise în ianuarie 2019 iar va trebuie să recurg la instanță. În februarie la fel, etc.
Nu este normal ca accesul la aceste informații să se facă doar prin intermediul instanței, durează prea mult și, evident, nu este în spiritul și nici în litera legii.
Chiar nu se poate face nimic împotriva acestor abuzuri?
"Nu este normal ca accesul la aceste informații să se facă doar prin intermediul instanței, durează prea mult și, evident, nu este în spiritul și nici în litera legii."
Total de acord! Și pe mine mă interesează dacă s-ar putea preveni posibile abuzuri viitoare printr-o hotărâre judecătorească, pe care doar să o atașez fiecare cerere pe care o fac la Primărie.