avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Lipsă răspuns pe L544/2001 - pe cine chem în ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Lipsă răspuns pe L544/2001 - pe cine chem în judecată: Primăria sau Primarul?

Bună,

Am depus o cerere conform legii 544/2001 și, după prelungirea termenului la 30 de zile („din cauza complexității cererii”), nu mi s-a mai dat niciun răspuns...

Cererea inițială am îndreptat-o simultan atât către Primărie, cât și către Primar.

Pe cine pot chema în judecată? Pe Primărie (reprezentată prin Primar), pe Primar însuși sau pe ambii?

Aș prefera să-i chem pe ambii. Se va accepta?

Pot cere proba cu interogatoriu Primarului? Pot cere audierea drept martori ai unor angajați din primărie, care se ocupă cu cererile de acces la informațiile de interes public?

Mulțumesc și un an cât mai fericit! ;)
Cel mai recent răspuns: miha2020 , utilizator 22:17, 12 Decembrie 2019
Potrivit prevederilor Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, doar unitatea administrativ teritorială are calitate procesuala (poate fi parte in proces), avand personalitate juridică, reprezentata de primar.

Daca doriti sa il chemati in judecata si pe primar sau pe alti functionari ai primariei, va trebui sa ii chemati in nume propriu, alaturi de unitatea administrativ teritoriala.
Puteti solicita interogatoriul primarului.

Un an nou fericit!




Mulțumesc mult pentru răspuns!

Am solicitat să-mi fie remisă lista autorizațiilor de construire/desființare pentru 2018, în condițiile în care nu s-a publicat nimic nici pentru anii precedenți. Această listă este obligatoriu a fi publicată, în baza unor prevederi legale exprese incluse în alte legi și ordine decât L544/2001.

Aș dori să îi chem în judecată și pe un funcționar public (responsabilul de aplicarea legii 544/2001), dar și pe primar, deoarece plănuiesc să solicit daune morale în cuantum de 1 leu și interogatoriul lor ar fi util în demonstrarea pagubei. Problemă de principiu :)

1. Este o idee bună? Sau mai bine chem doar primăria, dacă doresc să primesc mai repede informațiile, pentru că altfel procesul s-ar lungi prea mult?

Vor face recurs pentru un leu primit drept daune morale? :)

2. Pot face și singură cererea de chemare în judecată, respectiv să mă reprezint în instanță, evident, dar dacă apelez la un avocat, voi putea recupera cheltuielile de judecată în condițiile în care primăria ar putea achiesa la toate pretențiile mele la primul termen și să solicite scutirea de la plata cheltuielilor de judecată în condițiile primei teze ale art. 454 NCPC? Este primăria de drept în întârziere?
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2019
Andr@, utilizator
Și încă o nedumerire pe care o am...

Având în vedere că speța este pe L544/2001, pot adăuga un capăt suplimentar de cerere, care nu ține neapărat de conduita culpabilă trecută a primăriei, ci vine în întâmpinare unor posibile abuzuri viitoare?

Mai concret, aș putea cere instanței ca să oblige pârâta ca pe viitor să-mi comunice informațiile complet similare pe care le solicit, în termenul legal de 10 zile?

Am solicitat lista autorizațiilor de construire emise în ianuarie-noiembrie 2018. Mă tem că atunci când voi solicita lista celor emise în ianuarie 2019 iar va trebuie să recurg la instanță. În februarie la fel, etc.

Nu este normal ca accesul la aceste informații să se facă doar prin intermediul instanței, durează prea mult și, evident, nu este în spiritul și nici în litera legii.

Chiar nu se poate face nimic împotriva acestor abuzuri?
Bună seara!

"Nu este normal ca accesul la aceste informații să se facă doar prin intermediul instanței, durează prea mult și, evident, nu este în spiritul și nici în litera legii."

Total de acord! Și pe mine mă interesează dacă s-ar putea preveni posibile abuzuri viitoare printr-o hotărâre judecătorească, pe care doar să o atașez fiecare cerere pe care o fac la Primărie.

Știe/poate cineva să sugereze o soluție?

Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nesoluționarea cererii pe l544/2001 de către funcționarul responsabil cu difuzarea informațiilor publice = abuz/neglijență în serviciu? Andr@ Andr@ Nesoluționarea cererii pe L544/2001 de către funcționarul public responsabil cu difuzarea informațiilor publice poate constitui infracțiunea de abuz în ... (vezi toată discuția)
Am câștigat împotriva primăriei pe l544/2001 în recurs la curtea de apel, cum pun în executare hotărârea? Andr@ Andr@ Am câștigat o speță pe L544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public, atât în primă instanță, cât și la Curtea de Apel, cum pun în ... (vezi toată discuția)
Directia de investitii, administratia domeniului public sau primaria? dacmoto dacmoto Buna ziua, Am trimis o adresa catre Directia Investitii, Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 4 pentru a mi se comunica informatii ... (vezi toată discuția)