buna!
am si eu o nelamurire in ceea ce priveste o fereastra a imobilului in care locuiesc, proprietatea parintilor, fereastra care are deschidere in gradina(lipita de zidul imobilului) si curtea(la peste 15m) vecinilor. am primit recent de la primarie o notificare prin care sunt rugat sa defiintez aceasta fereastra in urma sesizarii vecinului. mentionez faptul ca locuinta a fost construita in 1936, cu fereastra inca de la acea data iar locuinta vecinului cu anexe la aprox 20-25 ani mai tarziu. geamurile sunt prevazute cu sticla mata. de cand s-a contruit locuinta vecinului pana in prezent nu am avut nici o discutie referitoare la fereatra respectiva.
dar se pare ca acum lucrurile s-au schimbat....
ce cai de atac am si care ar fi sansele de reusita?
Potrivit art. 612 C. civ., nimeni nu poate avea vedere sau ferestre ori balcoane asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau la o distanta mai mica de 19 decimetri, iar in cazul vederii piezise pe proprietatea vecinului la o distanta de minimum 6 decimetri. Deci, legea interzice deschiderea de ferestre de vedere spre proprietatea vecinului la o distanta sub cea prevazuta, dar nu si deschiderile pentru aerisire sau limuna ! In practica instantelor judecatoresti s-a statuat ca interdictia de a deschide ferestre vizeaza numai vederea spre fondul vecin, nu si dreptul de a practica deschideri pentru aer si lumina la orice inaltime si distanta de fondul vecin, deoarece aceasya constituie un atribut al dreptului de proprietate ce nu aduce nici un prejudiciu vecinului !!!
In continuare va veti apara invocand aceste considerente, in cazul in care veti fi chemat in instanta. Puteti raspunde Primariei si cu aceste motivari. Mult succes.
In continuare va veti apara invocand aceste considerente, in cazul in care veti fi chemat in instanta. Puteti raspunde Primariei si cu aceste motivari. Mult succes.
in plus, considerand ca spuneti ca fereastra a fost „deschisa” in 1936, iar casa alaturata s-a construit prin 1966 sa zicem, ati cam uzucapat servitutea de vedere, asa ca va puteti apara invocand uzucapiunea.
Geamuri mate
sotir
distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei????
(vezi toată discuția)