avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Renuntare Cetatenie romana cu pasaport CRDS
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Renuntare Cetatenie romana cu pasaport CRDS

Salut,
Ma poate ajuta cineva cu intrebarea urmatoare.
Sunt nevoita sa renunt la cetateniia romana deoarece statul unde imi am domiciliul permanent nu permite dubla cetatenie. In cerintele pentru renuntare e scris ca trebuie de prezentat adeverintele de mai jos. Problema e ca nu am avut niciodata un domiciliu in Romania...(nici eu nici parintii) am obtinut Cetateniia potrivit legii speciale pentru moldoveni, pasaportul totdeauna CRDS. Acum nu am idee de unde sa i-au in cazul dat adeverintele cerute...
Voi fi foarte recunoscatoare daca ma poate ajuta cineva.

adeverinţă privind debitele către stat (pe numele actual), eliberată de administraţia financiară de la ultimul domiciliu stabil avut în ţară, din care să rezulte că persoana care renunţă la cetăţenia română nu are datorii la bugetul de stat (nu mai vechi de 3 luni). Acest act se obţine de către petiţionar direct din ţară sau prin mandatar (vezi secţiunea acte notariale);

adeverinţă privind debitele către stat şi direcţia de impozite şi taxe locale a primăriei (pe numele actual) de la ultimul domiciliu stabil avut în ţară, din care să rezulte că persoana care renunţă la cetăţenia română nu are datorii la bugetul local (nu mai vechi de 3 luni). Acest act se obţine de către petiţionar direct din ţară sau prin mandatar (vezi secţiunea acte notariale);
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2019
Bjan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bjan , utilizator 19:24, 4 Ianuarie 2019
Buna ziua,
Sunteti in eroare cu privire la faptul ca nu ati avut niciodata domiciliul pe teritoriul Romaniei!!!

Una din conditiile obtinerii cetateniei romane, este tocmai dovada domiciliului pe teritoriul tarii.

Cetăţenia română se dobândeşte prin naştere, adopţie, acordare la cerere.
CONDIŢIILE PENTRU DOBÂNDIREA CETĂŢENIEI

Conform art. 8 din Legea nr. 21/1991, cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, locuieşte în mod legal, continuu şi statornic pe teritoriul statului român de cel puţin şapte ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin cinci ani; *

* Notă: Termenele prevăzute la lit. a) pot fi reduse până la jumătate în cazul în care:
- solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional;
- solicitantul este cetăţeanul unui stat membru al Uniunii Europene;
- solicitantul a dobândit statut de refugiat potrivit prevederilor legale în vigoare;
- solicitantul a investit în România sume care depăşesc 1.000.000 de euro.

** Notă: Dacă cetăţeanul străin sau persoana fără cetăţenie care a solicitat să i se acorde cetăţenia română se află în afara teritoriului statului român o perioadă mai mare de şase luni în cursul unui an, anul respectiv nu se ia în calcul.

b) dovedeşte prin comportarea şi atitudinea sa loialitate faţă de statul şi de poporul român;

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

d) are asigurate mijloacele legale de existenţă;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;

g) cunoaşte prevederile Constituţiei României.

Nu am avut domiciliu niciodata - as fi stiut de altfel.

Eu am obtinut Cetatenia conform altei legi, unde nu era nevoie sa am domiciliu in Romania.
Art. 11 din Legea nr. 21/1991

“(1) Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetățenia romană, cu posibilitatea păstrării cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate".

De aia si nu pot intelege de unde sa i-au Adeverintele neavind domiciliu acolo...

Va multumesc oricum pentru raspuns
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2019
Bjan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot redobandi cetatenia romana dupa ce acum 31 de ani am fost obligat sa renunt la ea? cimpeanr cimpeanr Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Am un unchi care, in urma cu 31 de ani dupa ce a plecat cu un concert din tara in Germania, s-a decis sa ... (vezi toată discuția)
Cetatean italian casatorit romanca cum obtin cetatenia romana? miha_yt miha_yt Sunt cetatean italian casatorit cu romanca din 1998, stabilit in romania din 2008, adica am domiciliul stabil aici doar de 3 ani. Daca divortez de sotia mea ... (vezi toată discuția)
Dobandire cetatenie romana epopa epopa Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta:Cum poate fiica israeliana majora a unui cetatean roman sa dobandeasca si cetatenia romana? Fac ... (vezi toată discuția)