avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale determinare asociat sa paraseasca firma!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

determinare asociat sa paraseasca firma!

Salut. Stiu ca s-a mai discutat pe subiectul asta si din ce am citit nu se poate face acest lucru decat cu acordul asociatului in cauza.
Dar situatia mea este un pic diferita:
de 4 ani am o firma in care sunt administrator. Asociatul meu este administrator de asemenea.
Diferenta este ca in acesti 4 ani nu stiu daca a completat 5 ordine de plata in total, in rest fara sa depuna nici o activitate de management sau de orice fel pentru a administra firma. Acest lucru se poate dovedi prin faptul ca doar eu am facut tot managementul : plati, facturi, salarii, deplasari, licitatii, etc.
Plus ca am inregistrari audio care fac dovada faptului ca nu cere decat bani si face scandaluri la telefon si verbale.
Problema este ca nu pot duce firma in faliment pentru ca am un utilaj pe valore relativ mare care este cumparat pe firma, cu o parte de credit, care a fost rambursat de catre firma. Utilajul nu pot sa il pierd in nici un caz.
Avand in vedere situatia de fata exista vreo portita de iesire?
Cel mai recent răspuns: ioanatinca , utilizator 20:47, 25 Aprilie 2006
ADAUGARE : nu pot sa ma retrag din firma pentru ca pe langa respectivul utilaj, firma are si-a format un renume care nu vreau sa il las pierdut.
Marirea de capital social nu stiu cat este de indicata pentru ca poate sa imi egaleze cererea de marire si nu am rezolvat nimic. Nu stiu de ce fonduri dispune!
trebuie vazute clauzele actului constitutiv
actul constitutiv initial a fost standard. firma a fost a mea. el a intrat ca asociat acuma 4 ani. de atunci nu face nimic. in actul constitutiv nu scrie nimic despre atributii.
AM citit un post mai sus care zice ca se poate exclude un asociat daca nu este de acord cu politica firmei. Prin ce procedeu? In proces? se da in judecata ? poate cineva sa imi explice??
Situatia in care va aflati isi gaseste rezolvarea, partial, in dispozitiile Titlului V din Legea nr.31/1990.
Aveti doua solutii:
1.Il convingeti pe asociatul dvs.sa va cesioneze de buna voie partile sociale pe care le detine (din cate am inteles sunteti asociat intr-un srl cu 2 asociati). Dat fiind faptul ca, si in cazul excluderii sale, veti fi obligat, conform legii, sa ii achitati drepturile sociale, ii puteti face o oferta suficient de generoasa ca sa nu o poata refuza (spuneati ca este f.interesat de bani). In acest caz, veti semna o hotarare AGA, un contract de cesiune si un act aditional, prin care il veti revoca si din calitatea de administrator. In plus, veti decide continuarea activitatii societatii sub forma srl cu asociat unic.

2. In cazul in care asociatul dvs.este refractar la prima abordare, teoretic, il puteti exclude din societate - in acest caz, insa, va trebui sa dovediti instantei faptul ca asociatul dvs., prin comportamentul sau, a savarsit frauda in dauna societatii sau s-a folosit de semnatura sociala sau de capitalul social al srl-ului in folosul propriu sau al altei persoane. Prin frauda, legea intelege acte grave savarsite impotriva intereselor societatii - ex. din practica: sustragerea actelor originale ale societatii (carti munca, autorizatii, certificat inmatriculare, etc.) cu punerea societatii in imposibilitate de a functiona. Simpla lipsa de implicare in problemele societatii in calitate de administrator, poate duce la revocarea acestei calitati, printr-o hotarare AGA (daca aveti norocul sa detineti majoritatea capitalului social), nu si la excluderea din societate, calitatea de administrator fiind diferita de cea de asociat. Pentru excluderea din societatea a asociatului dvs.veti avea nevoie si de martori care sa probeze reaua-credinta a acestuia si efectele negative ale atitudinii lui asupra desfasurarii activitatii societatii.
In cazul admiterii actiunii de excludere veti fi obligat sa ii achitati asociatului dvs.contravaloarea cotei parti din patrimoniul societatii pe care acesta o detine, si care, din cate spuneti, poate fi destul de consistenta. Se poate solicita si o expertiza pretuitoare a acestei parti - de regula o expertiza contabila.

Multa bafta!

Alte discuții în legătură

Revocarea unui administrator si excluderea lui andra1234 andra1234 buna seara, un srl are doi asociati, fiecare cu 50-50%. unul dintre cei 2 este administrator. Doresc excluderea acestuia din societate, DAR si revocarea sa ... (vezi toată discuția)
Revocare admin/ excludere asociat srl zaitzus zaitzus Buna ziua, vin in fata dumneavoastra cu o problema si anume: In August 2013 am infiintat o srl avand domeniul de activitate distributie. Suntem 3 asociati, ... (vezi toată discuția)
Problema asociati frank frank buna ziua,am o problema cu asociatul meu si as avea nevoie de cateva lamuriri pe scurt: srl cu 5000 lei cap social,am creditat firma in ultimii 5 ani cu ... (vezi toată discuția)