avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale revocarea unui administrator si excluderea lui
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

revocarea unui administrator si excluderea lui

buna seara,

un srl are doi asociati, fiecare cu 50-50%. unul dintre cei 2 este administrator. Doresc excluderea acestuia din societate, DAR si revocarea sa ca administrator.
Stiu ca sunt doua activitati distincte, dar ma intereseaza amandoua. expunere de motive:
- societatea a functionat de la infiintare cu asociat unic, ca si admin, dupa o vreme, vine asociatul 2, si ca tot romanul prost,#-o il lasa in continuare administator, desi cel care a venit aducea bani....
-se semneaza act constitutiv actualizat, iar de aici incep problemele:
asociatul 2 nu are stampila, ca nu vrea adminul, nu are acces la registre contabile, nu are drept de semnatura, etc, adica nu are...nimic, doar da bani [nu intrebati de ce]
niciuna dintre hotarare aga care ar trebui sa existe la depunerea bilanturilor nu este semnata de asociatul 2, pt ca nu i prezinta.....avand in vedere ca nu vreau sa ies din firma, ci sa il exclud pe el [are sa imi dea bani, pe care nu i-a inregistratt niciodata in societate...}
Cum pot face sa:
1. il revoc ca si administrator
2. exclud ca asociat
3. sa vad toate registrele contabile, si situatia la zi la finante, av in vedere ca nu am stampila sa pot face delegatie...:help:

Multumesc, astept solutii
PS pacea nu e o solutie...am incercat de un an aproape.... #-o#-o#-o:hammer:
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 09:02, 4 Februarie 2010
excluderea se face numai de instanta in baza unor probe certe
1. In cazul in care administratorul au fost numit prin actul constitutiv, revocarea sa poate fi dispusa de catre AGA numai in conditiile art. 192 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 (legea societatilor comerciale),deoarece aceasta echivaleaza cu modificarea actului constitutiv.

Art. 192
(1) Adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel.
(2) Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.

Prin urmare, un administrator - asociat numit in functie prin actul constitutiv nu va putea fi revocat de catre ceilalti asociati, decat numai in masura in care el accepta acest lucru.



2. Potrivit art. 222 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 31/1990, poate fi exclus din societatea cu raspundere limitata asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

Cererea se introduce la tribunalul in a carui circumscriptie teriotriala se afla sediul societatii.

Pot fi considerate abuz de drept de semnatura sociala si de utilizare a capitalului societatii, fapte precum: garantarea de catre societate a unei datorii personale a administratorului; incheierea unor contracte de sponsorizare dincolo de limita deductibilitatii sumelor aferente; orice utilizare a lichiditatilor societatii în interes personal, chiar dacă, in final, societatea nu sufera o paguba patrimoniala.

Au fost considerate acte de frauda in dauna societatii: contractarea in numele societatii a unor imprumuturi bancare, achizitionarea de bunuri de valoare, precum si majorarea capitalului, toate realizate unilateral de asociatul-administrator fara acordul celuilalt asociat; fapta asociatului-administrator de a încheia contract de închiriere a unui spaţiu comercial al societăţii cu o altă societate comerciala, ca reprezentant si al acesteia din urma.
Frauda in dauna societatii trebuie sa fie savarsita cu intentie. Neglijenta si inabilitatea in afaceri nu pot fi considerate frauda.


3. In prealabil, trimiteti o notificare (prin recomandata cu confirmare de primire, sau, mai sigur, prin intermediul unui cabinet de avocat) prin care ii veti solicita sa va prezinte aceste acte, sa va permita accesul la acestea.
In caz de refuz (sau in lipsa unui raspuns) – actiune in instanta, obligatia de a face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare admin/ excludere asociat srl zaitzus zaitzus Buna ziua, vin in fata dumneavoastra cu o problema si anume: In August 2013 am infiintat o srl avand domeniul de activitate distributie. Suntem 3 asociati, ... (vezi toată discuția)
Numirea/revocarea administratorului - este sau nu este modificare de act constitutiv? timi timi Stimati colegi de forum, Supun atentiei dvs urmatoarea chetiune. Cunosc faptul ca in literatura de specialitate se afirma ca atunci cand administratorul ... (vezi toată discuția)
Revocare administrator care este si administrator andra1234 andra1234 editare titlu...care este si ASOCIAT buna seara, un srl are doi asociati, fiecare cu 50-50%. unul dintre cei 2 este administrator. Doresc excluderea ... (vezi toată discuția)