Bună seara !
Va rugam din suflet sa ne ajutați cu un răspuns
Sora mea a avut un proces civil împotriva angajatorului
Instanţa de fond i-a admis parțial cererea de chemare în judecata.
- Până la data de 29.05.2018 a fost obligat angajatorul să îi plătească sporul de condiții vătămătoare de muncă.
- însă, după aceasta data, instanța i-a respins obligarea angajatorului să îi plătească sporul..
Însă, greșit a decis instanta, pentru că la acordarea sporului nu trebuia să țină cont de Regulamentul pentru sporuri - din familia ocupaționala Cultura (.care a apărut în 29 mai 2018 ), pentru ca sora mea lucrează într-o instituție de cultura dar face parte din familia ocupaționala Administrație - căreia i se aplică Regulamentul pentru sporuri pentru Administrație - care se aplica tot anul 2018.
Angajatorul a cerut printr-o Adresa /06.2018 ca DSP-ul să facă expertizarea locurilor de muncă,
iar DSP-ul a depus Buletinul de expertizare tocmai pe data de 11.12.2018 și din care rezulta ca sora și toți angajații lucrează în condiții vătămătoare de muncă, că au fost depistate /constatate boli profesionale și factori de risc și ca angajații au dreptul sa primească un spor de 15% din salariul de bază.
Acum, sora mea cum mai poate câștiga acest spor și pentru jumătatea a 2- a anului 2018,adică pentru tot anul 2018?
Mai poate corecta hotărârea instanței - dată în luna 10.2018 ?
Pentru tot anul 2018, instanta de judecata trebuia să țină cont ca se acorda spor pentru sora mea doar în baza Regulamentului-cadru pentru Administrație - care se aplica începând din 01.01.2018.
Hotărârea data de instanta de judecata de la Fond a fost data în luna 10.2018.
Angajatorul și sora nu știau ce Regulament trebuia sa se aplice. Consiliul județean refuza să dea lămuriri și să clarifice situația