Pe data de 11-11-2009, circulam pe raza localitatii Oglinzi jud. Neamt. La un moment dat, avand doua auto-vehicole in fata m-am gandit sa le depasesc. Am verificat daca de pe celalalt sens de circulatie nu venea nimeni, drumul fiind liber am trecut la efectuarea manevrei de depasire. Am trcut de primul vehicol si in dreptul celui de al doilea, am privit putin spre dreapta, verificand pozitionarea mea fata de cele doua vehicole. Cand am revenit cu privirea spre inainte, am observat in fata mea un moped (scuter), fara a avea luminile aprinse. Am franat(16,8m de frana) reusind sa opresc vehicolul (Dacia Logan MCV). Conducatorul mopedului s-a dezechilibrat, cazand a continuat deplasarea spre mine( din momentul caderii pana la impact 7,5m, stabiliti de organele de ancheta).
Urmele de impact constatate la vehicol-bara fata jos jos sparta, fara urme de impact pe capota sau partea superioara a barei fata.
Conducatorul mopedului a fost dus la serviciul de urgenta, a fost investigat rezultatul fiind contuzii usoare. La verificarea cu etilotestul ce i s-a facut: 0.70mg.alcool in aeru expirat. La mine rezultatul a fost de 0,000mg.alcool.
Pe dvada de retinere a permisului de conducere rezolutia suna cam asa:
Intrarea in depasire simultana a doua auto-vehicole, rezultand accidentarea usoara a conducatorului mopedului, care circula regulamentar.
Am fost avertizat ca mi se v-a retine permisul pentru 60 zile dupa finalizarea dosarului si obligat( daca e cazul) la plata despagubirilor aferente.
Intrebari: Care este vina mea si care este a lui?; Reflecta cu ceva faptul ca a declarat ca are domiciliu la 30metri de locul accidentului?(banuiala mea fiind iesirea lui din curte fara a se asigura).
Un sfat, o indrumare, pentru care va multumesc!
Nu are relavanta aspectul privitor la domiciliul partii vatamate,sub aspectul in care intelegeti dvs sa invocati culpa acestuia.
Intre banuiala dvs si consecinta evenimentului ,exista un inscris incheiat de catre politie care releva ca dvs a ti facut manevra de depasire fara prealabila asigurare
Daca am spus BANUIALA, este o banuiala si nu o incercare de a arunca vina asupra victimei. Incerc doar sa inteleg de ce in momentul asigurarii de dinaintea depasirii nu l-am vazut (atat eu cat si sotia mea care era in partea dreapta fata).
Am uitat cateva detalii. Ora 16 si 45min.(Nu avea lumini aprinse).
Drum drept, fara restrictii de depasire( linie discontinua).
Nu vreau sa acuz pe nimeni, vreau doar cateva sfaturi, daca se poate.
Multumesc!
Necunoscand toate datele problemei nu se poate formula o opinie argumentata stiintific asupra modulului de producere a accidentului si mai ales asupra posibilitatilor de evitare a acestuia.