avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renunțare moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renunțare moștenire

Buna ziua,

Vin si eu cu o nelămurire in legatura cu succesiunea după unchiul meu (fratele bunicului). După decesul unchiului, bunicul meu a ramas unicul mostenitor. Unchiul nu fusese căsătorit niciodată si nici copii nu a avut. El a lăsat în urmă 2 apartamente în Timisoara si unul in Iasi. Bunicul meu fiind batran si el, si trăind in Satu Mare, nu se poate deplasa la Timișoara și Iasi sa faca succesiunea si si-a exprimat dorinta in repetate randuri sa renunte la apartamente în favoarea mea sau a mamei mele. Intrebarea este: ar putea cumva sa faca succesiunea sau renunțarea din Satu Mare, sa ma imputerniceasca pe mine, eu fiind în Timisoara, sa fac succesiunea aici? Sau care ar fi cea mai simpla solutie, fără a mai fi nevoie sa se deplaseze el? Mentionez ca suferă si de Alzheimer...

Va multumesc anticipat pentru răspunsurile dvs.
Buna ziua,
Nu exista renuntare in favoarea cuiva.
Bunicul poate sa va faca o imputernicire notariala si sa dezbateti DUMNEAVOASTRA succesiunea in numele lui.
Dezbaterea succesiunii se va face la un notar care are biroul pe raza teritoriala a judecatoriei sub a carei acoperire a avut ultimul domiciliu unchiul.
Zic eu ca pentru doua apartamente merita deplasari la Iasi.
Avand in vedere ca bunicul sufera de ALzhaimer, este necesar sa depuneti la notarul care-i intocmeste procura o dovada ca este constient de actul pe care-l semneaza sau sa instituiti curatela.
Luati URGENT legatura cu un avocat.
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2019
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Buna ziua.

Va multumesc pentru raspuns.

Deci, dacă am inteles bine, succesiunea se va dezbate în Timisoara, acesta fiind ultimul domiciliu al unchiului meu, după ce bunicul meu ma va imputernici pe mine. In schimb, pentru apartamentul din Iasi, succesiunea se va dezbate la Iasi? Sau se poate pentru toate proprietățile dansului, dezbătută în Timișoara? Imi cer scuze daca pun întrebări prostești, dar niciodată nu am trecut prin asa ceva...

Va multumesc pentru atenție!
Succesiunea se dezbate la orice notar din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Locul situarii bunurilor nu are importanta.
Nu renuntati in favoarea unui succesor, ci renuntati, integral, la succesiune, considerandu-se ca nu ati avut niciodata calitatea de succesor .

( se va aprecia ca sunteti strain de succesiune , prin renuntare ).

Declaratia se perfecteaza in forma autentica.

Aceasta vizeaza TOATE bunurile din masa partajabila.

Revocarea intervine in termenul de optiune succesorala (care curge de la deces,si este de 1 an ), numai daca alti succesori nu au acceptat mostenirea.(cele doua conditii fiind intrunite in mod cumulativ ).

Dezbaterea succesorala va fi realizata pe cale notariala, cand nu exista divergente intre coerezi, la orice notar in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea succesiunii AndreeaSc88 AndreeaSc88 Buna ziua, am o intrebare legata de legea succesiunii. Contextul este urmatorul: tatal meu biologic (parintii mei s-au despartit acum 30 ani, tatal meu nu s-a ... (vezi toată discuția)
Ce pot face mostenitori in aceasta situatie ? Boscu Gheorghe Boscu Gheorghe Buna ziua,in luna septembrie 2018 a decedat unchiul din partea tatalui meu,tata fiind si iel decedat.Sotia unchiului decedat nu vrea sa faca succesiunea pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune Vali14 Vali14 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri, daca se poate. Tocmai am aflat ca rudele de la țara fac succesiunea desi pe noi nu ne-a anuntat nimeni. ... (vezi toată discuția)