Buna ziua, lucrez la o companie de 1,5 ani. La angajare am negociat un salariu fix si un sistem de bonusare, insa in CIM e trecuta doar valoarea brutului. Sistemul de bonusare l-am primit in Excel pe email de la financiar. Nu am avut nici o problema cu acordarea bonusurilor pana in luna in care am ramas însărcinată. De atunci nu mai vor sa-mi plateasca. La inceputul sarcinii am avut probleme si am stat in CM 2 saptamani, apoi angajatorul mi-a “recomandat insistent” sa raman in CM pentru a ma plati statul. Am ascultat si am ramas in medical insa Ideea e ca s-a strâns o suma destul de mare ( 2 luni de neacordare Bonus)
Am vreo sansa de a-mi primi drepturile salariale? Menționez ca m-am intors la serviciu impotriva voinței angajatorului iar atmosfera nu e chiar placuta.
Va Multumesc mult!
Salariul da, bonusul din vanzari de personal nu. Din pacate in 2 luni s-a strâns Bonus mai mare decat salariul fix.
Pana in Octombrie cand am anuntat ca sunt însărcinată nu am avut nici macar o discutie pe tema bonusurilor.
De cand am anuntat mi se refuza plata, verbal si nu in scris.
Modalitatile legale prin care se pot recupera drepturile salariale neachitate de catre un angajator sunt:
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Multumesc foarte mult pentru ajutor.
Am reusit sa stabilesc o intalnire cu managementul pentru joi. Sper sa imi rezolv problema pe cale amiabila.
In caz contrar, voi urma sfaturile dvs.
Demisie cu preaviz
gabyomg
Salutare,
Am lucrat pe o perioada de 2 ani de zile la o firma, in luna lui decembrie din cauza unor neintelegeri am hotarat sa imi dau demisia. Am anuntat ... (vezi toată discuția)