avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... spor pentru conditii vatamatoare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

spor pentru conditii vatamatoare

Potrivit art. 3 din Regulamentul aprobat prin HGR nr. 569/2017, sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca se acorda in conditiile in care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, dupa caz, de expertizare a locurilor de munca, s-au avut in vedere cele 3 criterii enumerate.
La expertizarea locurilor de muncă, efectuată în anul 2018, s-a constatat ca nu au fost înregistrate îmbolnăviri profesionale și nici accidente de muncă, dar, totuși, salariații sunt expuși, la locurile de muncă, la 3-4 factori de risc.
În această situație, în opinia dumneavoastră, salariații au dreptu la spor pentru condiții periculoase sau vatamatoare?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:17, 9 Ianuarie 2019
In urma expertizarii locurilor de munca trebuie emise niste buletine de determinare noxe fizice si/ sau noxe chimice, specifice fiecarui loc de munca.
Daca fata de valoarea maxim admisa (este valoare de referinta) mentionata pe buletin (in conformitate cu actele normative in vigoare), valorile determinate ale noxei/ noxelor (de catre firma autorizata de catre MM si MS sa efectueze determinari) sunt mai mari, atunci se poate vorbi de o expunere a lucratorilor la conditii periculoase/ vatamatoare (se precizeaza conform mentiunilor din buletinele de determinare care este noxa periculoasa).
Inregistrarea de AM si BP sunt doar 2 aspecte care se au in vedere. Exista factori de risc existenti la unele locuri de munca care isi produc efectul asupra sanatatii (sanatatea se deterioreaza in timp) dupa multi ani, acestia avand efect cumulativ pe masura expunerii lucratorului. Este cazul agentilor cancerigeni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de praf Andreeaura Andreeaura În baza cărei legi pot cere să mi se dea spor de praf ,eu lucrând ca arhivar într-o instituție publică? (vezi toată discuția)
Sporuri carnetel carnetel pentru un casier din primarie se poate da spor de toxicitate pentru ca umbla mereu cu mana pe bani? dar spor de stres pentru ca are direct tangenta cu ... (vezi toată discuția)
Spor vatamatoare in anul 2017 andi2017 andi2017 Fara REgulament se poate majora sporul pt. conditii vatamaotare daca avem buletin de analiza de la DSP:)) (vezi toată discuția)