chriss68 a scris:
Din cine este formata comisia de receptie finala? Trebuie sa aiba aceeasi componenta ca cea de la receptia de terminare a lucrarilor? Trebuie sa participe un reprezentant al primariei?
Buna ziua
Va sugerez sa consultati urmatorele dispozitii legale:
- Hotărârea nr. 766 din 11/21/1997 aprobarea unor regulamente privind calitatea in constructii, Monitorul Oficial nr. 352 din 12/10/1997;
- Hotărârea Nr. 273 din 14 iunie 1994 privind aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora, Monitorul Oficial nr. 193 din 28 iulie 1994
- Hotărârea nr. 1303 din 24/10/2007 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 739 din 31/10/2007 pentru completarea Regulamentului de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 273/1994.
Receptia constituie o componenta a sistemului calitatii in constructii si este actul prin care investitorul declara ca accepta, preia lucrarea cu sau fara rezerve si ca aceasta poate fi data in folosinta. Prin actul de receptie se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.
In intelesul Regulamentului, investitorul este persoana fizica sau juridica care incheie contractul de executare de lucrari de constructii, urmareste indeplinirea lui si preia lucrarea.
Executantul este parte contractanta care realizeaza lucrarea sau reprezentantul legal al acestuia, daca lucrarea este realizata printr-o asociere.
Receptia lucrarilor de constructii de orice categorie si instalatii aferente acestora se efectueaza atit la lucrari noi, cit si la interventiile in timp asupra constructiilor existente (reparatii capitale, consolidari, modificari, modernizari, extinderi etc.) si se realizeaza in doua etape:
- receptia la terminarea lucrarilor;
- receptia finala la expirarea perioadei de garantie.
In cazurile in care investitorul solicita prelucrarea unei parti din lucrare inainte de terminarea intregii lucrari prevazute in contract, se va incheia un proces-verbal de predare-primire intre executant si investitor, in care se va consemna starea partii de lucrare in cauza, masurile de conservare, precum si cele de protectie reciproca il desfasurarii activitatii celor doua parti. Toate riscurile si pericolele pentru partea preluata trec temporar asupra investitorului, cu exceptia viciilor ascunse si a celor decurgind din executarea necorespunzatoare.
Procesul-verbal de predare-primire incheiat in acete conditii nu este un proces-verbal de receptie pentru partea de lucrare in cauza, dar inverstitorul poate cere inscrierea in procesul-verbal de receptie, intocmit la terminarea lucrarii in intregime, a viciilor pe care le-a constatat cu ocazia predarii-primirii si le-a consemnat in procesul-verbal respectiv.
Pentru partea de lucrara preluata de investitor, perioada de garantie pentru viciile care nu tin de siguranta constructiei incepe de la data terminarii remedierilor.
Procesele-verbale de receptie la terminarea lucrarilor se difuzeaza prin grija investitorului:
a) executantului ;
b) proiectantului ;
e) organului administratiei publice locale, emitent al autorizatiei de construire;
d) organului administratiei financiare locale.
In textele legale de mai sus gasiti si formularistica.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov