avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Şedinţă decizie reparaţii terasă acoperiş
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Şedinţă decizie reparaţii terasă acoperiş

Bună ziua.

M-am documentat în legătură ce ar putea presupune un demers pentru repararea unei terase a scarii blocului. Am depus la asociaţie o sesizare acum doi ani, care nu a primit răspuns. În decembrie 2018, am mai depus una. Am explicat situaţia preşedintelui de asociaţie, care mi-a spus că da, se poate face, să vorbesc cu oamenii şi să strângem bani. Neavând nici o autoritate, am decis împreună, să fac eu un anunţ scris pe scara blocului, în care să-i convoc la şedinţă pe vecinii mei. La care să participe şi preşedintele.
Aş vrea să întreb acum, trebuie facut un proces verbal la aceasta şedinţă? Trebuie documentată această acţiune, cum că oamenii au fost informaţi despre faptul că se vor strange bani pentru acoperiş? Că mi-ar plăcea să merg pregătită şi cu aşa ceva. Dacă este cazul.
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: mimi56_manolescu , utilizator 12:06, 11 Noiembrie 2020
D-nu Grecu, va multumesc si pana pentru faptul ca ma "certati" :-) Am citit legea de la cap la coada. In autobuz, acasa, peste tot. Tot ce reusesc sa fac este sa ma contrazic cu toti cei din asociatie. La asta imi foloseste faptul ca doar eu cunosc legea.
Azi am fost sa discut cu dna administrator (care e si omul care se ocupa de colectarea taxelor), pentru ca e singurul om cu care poti discuta. Oarecum. Si mi-a spus cum s-a facut la alte scari. Mi-a spus ca daca se face pe jumatate din scara, atunci platesc doar apartamentele de sub acea suprafata. Am intrebat-o ce facem cu cei care nu platesc. Mi-a zis ca daca 50% +1 sunt de acord, majoritatea decide si ii va da in judecata pentru recuperarea cheltuielilor. Ok, O sa ma duc cu legea in mana, pentru ca am ragusit sa ii spun ca ambele consideratii sunt false. Macar mi-a spus ca banii se pot pune in taxe, sa ii putem da in rate.
Nu, nu se sperie asociatia de un proces. Mai are cateva care dureaza de ani de zile, asa ca a profitat de acest moment, ca sa ma descurajeze pe mine.
Stiu foarte bine teoria, dar nu reusesc sa o pun in practica, pentru ca nu am cu cine. Oamenii sunt de acord sa contribuie la cheltuieli. Dar presedintele nu va lua nici o masura. Eu o sa caut trei firme luna aceasta, ca sa putem avea o idee despre costuri.
Dumneavoastra imi prezentati o situatie ideala in care exista un Presedinte care si alte atributii decat acelea de a sprijini o banca atunci cand se platesc taxele. Aici nu exista comitet executiv, nu exista cenzori, nu se fac sedinte, nu se fac adunari. Da, stiu ca toti suntem de vina, pentru ca nimeni nu vrea sa se implice. Dar, cu toate sesizarile mele la Primarie, problema mea nu o sa se rezolve daca o las pe mana asociatiei. Si nu mai pot trece o iarna cu acoperisul asa, Am ramas cu un gust amar in seara asta. Pare ca nimic nu i-ar zgudui, pentru ca...sistemul de drept de la noi, iti permite sa amani procese cat vrei.




Cum trebuie sa procedati:
1. Notificare scrisa in 2 ex. si inregistrata la as. prop. Descrieti problema, faceti foto. Daca este cazul, puteti sa faceti notificarea impreuna cu ceilalti vecini de palier. Solicitati sa se deplaseze la locuintele respective sa constate;
2. Un presedinte responsabil, informeaza mb. com. ex., , se organizeaza o comisie, va anunta ca in data de...., ora.... sa fiti prezenti in locuinta. Comisia constata faptele, se intocmeste un PV de constatare;
3. In luna urmatoare, in baza constatarii si a PV de constatare, da dispozitie administratorului sa caute urgent 1-2-3 firme specializate in lucrari de hidroizolatii, sa se deplaseze la blocul respectiv, sa constate, sa masoare, sa-si faca toate calculele si sa intocmeasca un deviz/oferta estimativa pentru efectuarea lucrarii;
4. Cu cele 1-2-3 oferte, membrii com. ex. discuta, compara ofertele si tinand cont de mai multi factori (bonitate firma, recomandari, pret, etc.) alege sa se lucreze cu una dintre firme;
5. De obicei, asociatiile serioase au prevazut in BVC-ul din anul respectiv suma /sumele necesare unor astfel de lucrari; daca nu au aceasta suma, imediat pe prima lista de plata vor fi incluse si repartizate tuturor proprietarilor aceste costuri, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate;
6. In momentul in care suma/sumele sunt colectate in proportie de cel putin 75%, se poate chema firma castigatoare a selectiei de oferte; retineti ca in general lucrarile de hidroizolatii se efectuiaza in sezonul cald; se intocmeste un contract de prestari de servicii intre asociatie si firma prestatoare in care vor fi prevazute si garantiile lucrarii;
7. Foarte bine ar fi ca la efectuarea acestor lucrari sa participe si 1-2 proprietari (reprezentanti ai proprietarilor) cu experienta in astfel de lucrari, pentru a urmari mersul lucrarilor precum si calitatea materialelor si a manopere;
8. La terminarea lucrarilor se va incheia un PV de receptie a lucrarii; din comisie trebuie sa faca parte presedintele asociatiei, reprezentantul firmei executante, administratorul asociatiei, 1-2 proprietari din bloc; mentionez ca termenul de garantie incepe cu data intocmirii PV de receptie;

Mai mentionez ca nu este nevoie de nicio sedinta ci doar de o informare ce va fi afisata la avizierul scarii, privind necesitatea efectuarii lucrarilor de hidroizolatie, firma prestatoare, costul precum si repartizarea acestor costuri pe apartamente.
Daca in acest moment aveti infiltratii in locuinta, ar fi bine sa procedati ca mai sus, in asa fel incat cu venirea sezonului cald sa puteti incepe lucrarile de hidroizolare.

S-a mai spus, dar incerc sa va sfatuiesc: - daca presedintele nu da curs acestei proceduri, acesta poate fi reclamat la primaria localitatii unde fiinteaza un birou/serviciu asociatii de proprietari. Mai mult, daca nici in aceste conditii, presedintele refuza sa colaboreze, proprietarii pot sa-l actioneze in instanta - dar trebuie sa va adresati unui avocat.

Va doresc mult succes!
Ce pot sa fac in conditiile in care asociatia de proprietari nu are presedinte, nu are cenzor, nu se fac adunari generale, are doar un administrator care mai face cate o sedinta pe scara si nu se rezolva nimic? Cui sa fac sesizare? La mine in apartament ploua , acoperisul trebuie refacut ,nimeni nu vrea sa se implice. Nu exista fond de reparatii, nu exista fond de rulment.
Administratorul spune sa ma ocup eu de stransul banilor si executia reparatiilor.
Nu ar fi de datoria administratorului sa stranga banii si sa contracteze o firma?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
danieldemysan, utilizator
Faceti o reclamatie direct domnului primar al localitatii dvs.
Asteptati raspunsul. Cititi mai sus "pasii" pe care trebuie sa-i urmati, insa a cui este vina ca nu sunteti organizati? In mod sigur cunoasteti raspunsul. Dvs. ati vrea ca altcineva - nu conteaza cine sa hotarasca ce si cum, sa se implice, sa execute - dar numai proprietarii din scara, nu. Ei nu se poate, Daca ati ajuns in aceasta situatie, cu 2-3 oameni responsabili ati putea urni aceasta indiferenta si ati pune in aplicare prev. Legii nr. 196/2018.
Mult succes!
Pe ce lume traiti , voi cei care ne cereti sa apelam la lege ....citi sint cei care respecta legea? Legea este facuta pt.prosti ( adica oamenii cinstiti ) dar tara este condusa de hoti...
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2020
mimi56_manolescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari. buna seara, as avea o rugaminte, daca ... Pilu Pilu Asociatii de proprietari. Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Trebuie sa izolam acoperisul la blocul in care locuiesc deoarece la un ... (vezi toată discuția)
Împărțirea cheltuielilor intre locatari Iulia.Ducq Iulia.Ducq La un bloc proprietate privată, cu 4 nivele, pe fiecare nivel cu 3 apartamente cum se împart cheltuielile pt repararea acoperişului (nu este prevăzut cu ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis bloc Corina Muresan Corina Muresan Doresc sa stiu ce prevede legea in cazul in care terasa blocului este degradata si la etajul 4 ploua in casa. Sunt obligati toti vecinii sa participe la ... (vezi toată discuția)