comisonul lichidatorului este reglemantat prin lege ?
ma refer la cuantum
mai exact am primit o oferta de intremediere a vanzarii firmei sa zic , teren , cladiri cu comison de 3 % , sau 3,5 %
daca de ex se da firma in lichidare , lichidatorul se ocupa si de vazarea activelor , care este comisionul lui in acest caz?
Art. 4. - (1) Toate cheltuielile aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cele privind notificarea, convocarea ºi comunicarea actelor de procedurã efectuate de administratorul judiciar ºi/sau de lichidator, vor fi suportate din averea debitorului.
(2) Plãþile se vor face dintr-un cont deschis la o unitate a unei bãnci, pe bazã de dispoziþii emise de debitor sau, dupã caz, de administratorul judiciar, iar în cursul falimentului, de lichidator.
(3) Disponibilitãþile bãneºti vor putea fi pãstrate într-un cont special de depozit bancar.
(4) În lipsa disponibilitãþilor în contul debitorului, se va utiliza fondul de lichidare, plãþile efectuându-se pe baza unui buget previzionat pe o perioadã de cel puþin 3 luni, aprobat de judecãtorul-sindic.
(5) Judecãtorul-sindic va putea autoriza, pe baza documentelor justificative ataºate la raportul lunar al administratorului judiciar/lichidatorului, elaborat potrivit art. 21 alin. (1), plata, din fondul de lichidare a cheltuielilor ce au depãºit bugetul previzionat.
(6) Fondul prevãzut la alin. (4) va fi constituit prin:
[{*}] a) majorarea cu 30% a taxelor percepute de oficiile registrului comerþului de pe lângã tribunale pentru operaþiunile de înregistrare; (literã modificatã prin art. I din O.U.G. nr. 173/2008, astfel cum a fost completatã prin art. I pct. 1 din Legea nr. 277/2009, în vigoare de la 17 iulie 2009)
[{*}] b) majorarea cu 30% a taxelor percepute pentru operaþiunile de înregistrare în registrul societãþilor agricole ºi, în cazul asociaþiilor ºi fundaþiilor ce desfãºoarã activitãþi economice, în registrul asociaþiilor ºi fundaþiilor; (literã modificatã prin art. I din O.U.G. nr. 173/2008, astfel cum a fost completatã prin art. I pct. 1 din Legea nr. 277/2009, în vigoare de la 17 iulie 2009)
[{*}] c) preluarea a 2,0% din sumele recuperate în cadrul procedurilor de insolventã, inclusiv din fondurile obþinute din vânzarea bunurilor din averea debitorului, sumã care va fi inclusã în categoria cheltuielilor aferente procedurii în sensul alin. (1).
Onorariul lichidatorului nu este stabilit prin lege
El poate fi :
- suma fixa
- lunar
- de succes ( procent din vanzarea activelor)
- o combinatie a celor de mai sus
Fiecare lichidator isi stabileste comisionul in oferta de servicii pe care o depune la dosarul de faliment.
Se mentioneaza costul efectuarii lucrarilor se situeaza la o suma fixa lunara + o cota de 7% (de ex) proces de succes din valorificarea bunurilor societatii falite. Suma fixa putand fi trecuta sau.... se va face mentienea cu privire la cunatumul acesteia doar in primul raport de activitate.
Asa ca uitati-va la oferta si astfel aflati raspunsul.
pentru ca .... sunt persoane care imi spun "eu stiu ca este un comison de 1% pentru lichidator " eu trebuie sa caut sa vad de unde a scos acel 1 %
iata ce am gasit si cred ca de aici a plecat opinia pers respective si va rog sa-mi spuneti ce credeti
in MO 87 / 13 feb 2009 a fost publicat o hotarare 09/144 prin care se stabilesc criteriile si modalitatile de determinare a onorariilor , indemnizatiilor si compensatiilor expertilor contabili .....
si la art 35 spune : " pentru lichidarea de intreprinderi , incluzand evaluarea intreprinderii , inventarierea bunurilor , elaborarea bilantului extraordinar , realizarea altor activitati , stingerea pasivelor si repartizarea corespunzatoare catre asociati , profesionistului contabil i se cuvin:
a ) onorariile calculate pe baza activitatii realizate
.
.
.
5. peste 880.000 lei : 1 %
b) o compensatie egala cu 0.75 % din pasivele evaluate defenitiv
in ce masura se aplica aceasta reglementare in cazul precizat mai sus ?
In nici o masura nu se aplica .
Din pacate nu exista in lege un cuantum minim al onorariilor practicienilor in insolventa ceea ce scrie v-am raspuns mai sus.
Onorariul lichidatorului este stabilit prin sentinta de judecatorul sindic in functie de suma inscrisa in oferta depusa de practicianul in insolventa sau conform cuantumului aprobat de catre adunarea creditorilor. Nu exista o suma fixa sau un procent minim prestabi asa cum a aratat deja Adrian Stoica.