avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Tatal decedat din 1996...mama in viata.Cei doi au dobindit impreuna un apartament in care au trait impreuna cu cei 4 copii.Mama divorteaza..iar apartamentul este oferit ei pt.ingrijirea copiilor.Ea se recasatoreste si are inca doi copii...iar apoi se desparte de al doilea sot si se muta din nou in acel apartament...dobindit impreuna cu primul sot.Acum a reusit sai alunge pe toti cei 4 si una dintre fete din a doua casatorie.......si locuieste cu cea mai mica ...fiind o fetita bolnava.Care sunt drepturile celor 4 copii din prima casatorie.....pot cere..parte ..din partea tatalui decedat??Cum pot face asta?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:22, 18 Noiembrie 2009
Stimatii mei..nu sa facut nici un partaj sau impartirea bunurilor cum se mai zice... iar copiii care nu erau nascuti erau cei 2 din a doua casatorie.multumesc
ioan grigore ripa a scris:

Stimata doamna....este aberant caci ..am vb cu zeci de avocati...si consilieri ...si miau zis ca doar cei 4 copii au drept de mostenitor...ei nici nu erau nascuti..iar tatalui nu i sa luat dreptul ci judecatoria a decis ca apartamentul ramine pt..copii caci eram 4 si am ramas cu mama.Nu exista nici un act cum ca el ar fi vindut sau cedat.Multumesc pt.rabdare.


Eu am inteles asa: mama si primul sau sot, cu care a avut patru copii, au divortat, iar la divort, judecatoarea a hotarat ca apartamentul in care locuiau sa revina mamei, aceasta primind spre crestere si educare si copiii. In aceasta situatie, nu era nevoie sa existe vreun act de vanzare sau cedare din partea tatalui, deoarece judecatoarea a decis atribuirea bunului. Asta inseamna ca judecatoarea a decis si asupra partajului.
Tatal celor patru copii decedeaza dupa divort. Cei patru copii mostenesc bunurile ramase de la tatal lor, mai putin cota din apartamentul in care au crescut deoarece de la pronuntarea divortului apartamentul a intrat in proprietatea mamei.
In privinta acestui apartament, care de la divortul de primul sot a devenit proprietatea mamei, nu aveti drept de mostenire decat dupa decesul mamei, iar la mostenire vor veni si celalti doi frati nascuti in a doua casatorie.
buna ziua!
daca nu a fost dezbatuta succesiune de pe urma tatalui, trebuie sa dezbateti aceasta succesiune!
la succesiunea tatalui vor avea caliatatea de mostenitori cei 4 copii in caliatate de descendeti.
problema e ca mama dvs trebuie sa dea o declarati prin care sa isi declare cota de bun comun( din apartament)- daca alte bunuri nu mai exista!
de regula cota sotului este de 1/2 se prezuma ca sotii au avut o contributie egala si comuna la dobandirea bunurilor.
abia dupa ce va da declaratia notarul va putea include in masa succesorala a tatalui o cota de q1/2 din acest imobil.
daca nu va intelegeti cu privire la cote trebuie sa ajungeti pe la instanta.
La momentul decesului, parintii initiatorului topicului erau divortati, iar in urma divortului apartamentul a fost atribuit mamei. Asta inseamna ca s-au partajat bunurile comune, iar porprietarul de drept al apartamentului este mama care poate dispune de el cum doreste... Cei patru copii pot deschide succesiunea dupa tatal lor, dar in masa succesorala nu va intra nici o cota parte din apartament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Despre succesiune michelle2011 michelle2011 Inainte sa se cunoasca,mbii mei parinti au avut cate o casatorie anterioara,din care au avut cate 2 copii fiecare. Dupa ce a divortat fiecare,lasand in urma si ... (vezi toată discuția)
Mostenire irinafil irinafil cum se dezbate mostenirea dupa tatal meu in cazul urmator: -- din prima casatorie a tatalui meu au rezultat doi copii, fosta sotie a decedat, acum copiii sunt ... (vezi toată discuția)