Firma la care am lucrat nu mi-a acordat grupa a II-a de munca pentru perioada 1986-2011 pe motiv ca am fost inginer si nu muncitor desi Ord 50/1990 nu face astfel de diferentieri.Am dat in judecata firma si am obtinut hotatrare judecatoreasca ramasa definitiva pentru grupa a II-a pe toata perioada de mai sus. Cu hotararea am mers la firma care mi-a eliberat o adeverinta de grupa a II-a in procent de 100%. Trebuie sa depun cererea de pensionare insa un coleg mai mare cu 1 an mi-a spus ca imi va fi refuzat dosarul deoarece grupa de munca va fi considerata cu procent de 70% (minim). Casa de pensii procedeaza asa pentru toate persoanele ale caror hotarari judecatoresti NU mentioneaza procentul in care se acorda grupa. Indiferent daca firma ti-a scris sau nu procentul in adeverinta. Am mers in audienta la Casa de pensii si acst lucru mi-a fost confirmat.Intrebare : pe cine ar trebui sa dau in judecata? Firma nu pot pt ca si-a facut treaba, Casa de pensii nu pot pt ca inca n-am depus dosarul. Pot ataca cumva hotararea judecatoresca dupa 5 ani de la ramanerea ei definitiva pt a se mentiona procentul de 100% in textul hotararii ?
La timpul prezent nu puteți întreprinde nimic juridic. Hotărârea judecătorească fiind demult rămasă definitivă, nu mai poate fi atacată nici măcar prin căile extraordinare de atac.
Atunci, dupa ce voi depune dosarul de pensionare si voi primi raspunsul scris pe care de fapt l-am primit verbal in audienta avuta la Casa de pensii, ma voi putea adresa instantei impotriva deciziei Casei de pensii ? Pe ce motiv ? Nu pot motiva ca nu au respectat Hotararea judecatoresca, eventual doar ca nu au respectat procentul trecut de firma din proprie initiativa (deoarece in hotarare instanta nu a fost explicita in legatura cu procentul).
Daca nu va lua in calcul casa locala adeverinta asa cum a fost emisa de angajator, atunci veti contesta decizia pe acest motiv.
Asteptati sa treaca 60 de zile, apoi puteti deschide actiune in instanta casei locale.
Mai aveți și posibilitatea să cereți instanței de judecată o lămurire a dispozitivului de acum 5 ani. Atât. Ce răspuns va da Instanța nu poate aprecia nimeni. Poate să lămurească dispozitivul mai în clar, sau poate respinge cererea. Cererea de lămurire a dispozitivului nu reprezintă o cale de atac, ci doar cere INSTANȚEI o explicație mai lămuritoare a vechii hotărâri, fără a schimba sensul deciziei.
Avand in vedere perioada foarte lunga de timp care a trecut de la data comunicarii hotararii, aceasta nu mai poate fi atacata in instanta.
Singura solutie este sa formulati o noua cerere de chemare in judecata, desigur doar pentru aspectul care va intereseaza, respectiv precizarea de catre instanta a procentului in care se acorda grupa.