avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa a II-a de munca castigata in instanta fara ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa a II-a de munca castigata in instanta fara procent mentionat

Firma la care am lucrat nu mi-a acordat grupa a II-a de munca pentru perioada 1986-2011 pe motiv ca am fost inginer si nu muncitor desi Ord 50/1990 nu face astfel de diferentieri.Am dat in judecata firma si am obtinut hotatrare judecatoreasca ramasa definitiva pentru grupa a II-a pe toata perioada de mai sus. Cu hotararea am mers la firma care mi-a eliberat o adeverinta de grupa a II-a in procent de 100%. Trebuie sa depun cererea de pensionare insa un coleg mai mare cu 1 an mi-a spus ca imi va fi refuzat dosarul deoarece grupa de munca va fi considerata cu procent de 70% (minim). Casa de pensii procedeaza asa pentru toate persoanele ale caror hotarari judecatoresti NU mentioneaza procentul in care se acorda grupa. Indiferent daca firma ti-a scris sau nu procentul in adeverinta. Am mers in audienta la Casa de pensii si acst lucru mi-a fost confirmat.Intrebare : pe cine ar trebui sa dau in judecata? Firma nu pot pt ca si-a facut treaba, Casa de pensii nu pot pt ca inca n-am depus dosarul. Pot ataca cumva hotararea judecatoresca dupa 5 ani de la ramanerea ei definitiva pt a se mentiona procentul de 100% in textul hotararii ?
Cel mai recent răspuns: inserv , utilizator 10:29, 15 Ianuarie 2019

Cristina Hortensia CIUREA a scris:

Avand in vedere perioada foarte lunga de timp care a trecut de la data comunicarii hotararii, aceasta nu mai poate fi atacata in instanta.

Singura solutie este sa formulati o noua cerere de chemare in judecata, desigur doar pentru aspectul care va intereseaza, respectiv precizarea de catre instanta a procentului in care se acorda grupa.

Nu cred ca este posibil asa ceva. O noua chemare in judecata s-ar indrepta tot impotriva firmei iar aceasta s-ar apara ca in adeverinta este trecut procentul.In acest caz solutia instantei ar fi ceva de genul ,,respinge ca neintemeiata actiunea .... " iar cu asa ceva nu pot obliga Casa de pensii la mai mult. Inclin sa dau dreptate domnului Mircea Carp desi nu-mi place deloc sa astept ca lucrurile sa se intample si apoi sa fac ceva.Sunt convins ca dupa refuzul Casei de a-mi aproba dosarul vor trece poate 6-8 luni pana la o obligare de catre instanta.Si nu sunt sigur de solutia ce se va da. Iar eu in tot acest timp trebuie sa lucrez in continuare.

Firma ca parte pârâtă poate invoca în apărare prin întâmpinare «AUTORITATE DE LUCRU JUDECAT», și instanța va respinge din start acțiunea ca având deja un obiect care a fost judecat. Deci chestia cu o nouă acțiune contra firmei nu ține. Firma se va apăra prin ÎNTÂMPINARE, pentru că în realitate nu are nici o vină în legătură de hotărârea instanței de acum 5 ani.
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2019
Dapix, utilizator
Nu exista autoritate de lucru judecat in acest caz, intrucat instanta nu s-a pronuntat pe aspectul care va intereseaza.

Instanta v-a complicat situatia solutionand cauza in modalitatea aceasta, fara a mentiona in hotarare si procentul in care se acorda grupa.

Trebuie sa vedeti care sunt motivele pe care le invoca Casa de pensii atunci cand solicita ca intr-o astfel de situatie sa existe o hotarare judecatoreasca.

Cand v-am spus ca trebuie sa formulati o noua cerere de chemare in judecata, nu am avut in vedere o cerere de chemare in judecata precum cea promovata initial, pentru ca este elementar ca o astfel de cerere va fi respinsa de instanta ca fiind lipsita de obiect.

Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Acum stau si ma intreb daca totusi instanta era cea care trebuia sa stabileasca procentul. Inclin sa cred ca NU, deoarece Ordinul 50/1990 prevede ca FIRMA este cea care stabileste persoanele care beneficiaza de prevederile ordinului precum si cota parte din timp cat au lucrat in sectoarele sau sectiile beneficiare de grupa II-a de munca. Instanta a stabilit de fapt ca si inginerii din productie beneficiaza de grupa a II a de munca urmand ca procentul sa se stabileasca de catre firma. Eu asa interpretez hotararea judecatoreasca vis a vis de Ordinul 50/1990. Si daca am dreptate , Casa de pensii a judetului Mehedinti face un abuz sau cu alte cuvinte de teama unor controale viitoare si pentru a dormi linistiti au ales calea de mijloc. Respecta si hotararea judecatoresca dar, acordand procentul minim (pentru ca sub 70% nu exista) nu le poate nici un control imputa nimic prevalandu-se de hotararea instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Strungar - grupa a ii-a de munca:da sau nu? katea78 katea78 Cine ma poate ajuta cu un raspuns argumentat juridic cu privire la dosarul de pensionare al tatalui meu. Datele principale sunt urmatoarele. - depunere ... (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta incadrare grupa ii de munca, proces pierdut irevocabil seceleanugheorghe seceleanugheorghe Buna ziua, Ma numesc Seceleanu Gheorghe,va rog a mi analiza problema de mai jos, intampinata in justitie, in conflict cu Casa Judeteana de Pensii [Editat]. In ... (vezi toată discuția)
Cu recurs odata cu fondul raser raser Ce inseamna \"cu recurs la data fondului\"? Cum la Tribunalul Bucuresti termenele depasesc 1,5 ani, am facut cerere de devansarea termenului de judecata. Nu am ... (vezi toată discuția)