avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirie ilegala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirie ilegala

Buna ziua!

Am o problema legata de inchirierea unui imobil. Am intrat in legatura cu proprietarul prin intermediul unei agentii si dupa plata primei chirii si a garantiei fixate de acesta am aflat ca amplasamentul respectiv inca nu are CF, fiind inca in regim de santier. Deci practic locuiesc ilegal, iar proprietara nu avea dreptul sa inchirieze acel apartament. Comisionul catre agentia nu a fost platit inca si nu sunt sigur daca aceasta operatiune a fost legala sau nu. Mentionez ca am semnat un contract redactat de agentie cu proprietarul, insa ma indoiesc de legalitatea acestuia. Ce se poate intampla daca proprietarul decide ca nu mai doreste sa inchirieze respectivul apartament? Pot fi evacuat desi contractul semnat este valabil timp de un an de zile? Cei de la agentie au procedat corect si legal propunandu-mi spre inchiriere acel spatiu?
Cu multumiri anticipate tuturor care vor raspunde
Vlad Toma
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:55, 23 Noiembrie 2009
Contractul este legal, dar poate fi atacat in instanta daca spatiul respectiv nu corespunde cu cele solicitate in contract, respectiv nu are destinatia dorita de dvs., este impropriu, necorespunzator etc.
Daca nu puteti beneficia de spatiu cum v-ati inteles initial ( fiind santier - deci impracticabil) puteti sa cereti rezilierea.
In rest mi se pare valabil, chiar daca proprietara nu si-a intabulat dreptul de proprietate, nu inseamna ca nu are dreptul sa inchirieze. Ea va datoreaza garantie impotriva oricaror tulburari de drept si de fapt, inclusiv impotriva unei eventuale evacuari, pe care sincer, nu vad cine ar putea sa o faca si de ce.
si daca vinde apartamenul intre timp si obtine CF,il trece pe numele noillor propietari, ei ma pot evacua fara nici o problema,contractul facut intre mine si actualul propietar devenind nul, deci exista o ilegalitate la mijloc. Spun acestea deoarece am fost avertizat asupra acestui fapt de un locatar al ansamblului de locuinte. Mi s-a spus ca daca nu fac ''probleme'' nu se v-a intampla nimic.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
vladi_toma, utilizator
Dumneavoastra nu vi s-a pus in vedere situatia reala a bunului imobil , obiect al contractului de inchiriere, si , din cele mentionate de dumneavoastra, reiese clar ca ati fost inselat.
Proprietarul , insa , avand in vedere manoperele dolosive care au fost intrebuintate in vederea inducerii dumneavoastra in eroare, se poate adresa instantei de judecata in vederea desfiintarii contractului.
Insa , si dumneavoastra, intrucat ati fost de buna credinta, va puteti recupera chiria platita , cu daune interese.
...legea 114/1996 legea locuintei o sa va lamureasca cu privire la elementele minime pe care trebuie sa le indeplineasca locuinta pentru a putea fi inchiriata...in ceea ce priveste posibilitatea de a fi evacuat/a din locuinta de potentiali subdobanditori puteti evita acest lucru prin inregistrarea contractului la directia finantelor publice, astfel el capatand data certa si fiind opozabil si noilor subdobanditori...
multumesc pentru ajutor !
Am o nelamurire, trebuie sa platesc comisionul catre agentia care a facut legatura intre chirias si propietar? Din informatiile mele propietarul nu avea dreptul sa inchirieze apartamentul, cu atat mai mult sa apeleze la o agentie imobiliara.

Alte discuții în legătură

Contractul de inchiriere trebuie neaaparat inregistrat la financiar ca sa fie in viguare? Andyx Andyx Am facut un contract de inchiriere cu propietarul apartamentului de unde stau acum dar doar noi intre noi si nu l-am legalizat sau depus undeva.Sunt considerat ... (vezi toată discuția)
Scoaterea chiriasilor din locuinta ada2011 ada2011 Buna ziua, m-ar interesa si pe mine sa stiu in ce conditii pot sa scot din locuinta mea, proprietate personala, 2 persoane care au mutatie la adresa mea ... (vezi toată discuția)
Drepturi chirias sonias sonias la rubrica evacuare chirias am descris situatia incompleta, deoarece verisoara mea care este in cauza nu mi-a furnizat toate detaliile. Verisoara mea ... (vezi toată discuția)