Un contract de inchiriere inseamna un pret platit de chirias in schimbul asigurarii folosintei unui imobil.
In conditiile in care proprietarul e proprietar, el poate inchiria, legal, o locuinta, indiferent de daca e santier sau nu, daca e intabulata sau nu, daca e verde sau nu...
In conditiile in care el va asigura minimul necesar pentru ca acea locuinta sa serveasca scopului pentru care a fost inchiriata. Adicatelea sa va convina dv.
In aceste conditii, nu vad unde anume ar fi ilegalitatea contractului si/sau a chiriei, precum nici nu vad de ce spuneti ca acel om nu avea dreptul sa va inchirieze. Poate imi aratati mai clar, mai in detaliu, de ce anume considerati dv. ca nu avea omul dreptul sa va dea locuinta ih chirie, caci nu inteleg din cele aratate nici ca nu putea fi folosita, nici ca nu avea conditii de locuit, nici ca v-ar fi ascuns ceva.
In ceea ce priveste evacuarea, aveti nevoie pentru o garantie numai de o data certa a contractului, fapt ce poate fi realizat prin inregistrarea sa la Fisc, prin atestarea sa de un avocat, autentificarea loui de un notar etc.
Si in caz ca aceasta data nu ar fi certa, puteti dovedi acest fapt (data incheierii sale) prin contractul incheiat cu agentia, prin comisionul platit etc.
Asa incat nici lipsa datei certe nu este asa o problema.
Vecinul acela s-a gandit cum sa se asigure ca dv. stati cumintel, adica sa nu le faceti probleme lor.
Nu vad nicio paguba nicaieri, contractul e perfect valabil atata timp niciuna dintre parti nu are vreo problema, adica dv. aveti asigurata folosinta imobilului si proprietarul isi primeste chiria.
In plus, proprietarul nu ar putea rezilia contractul pentru vreun dol facut de el insusi, caci nimeni nu poate invoca propria culpa.
La fel, nu se poate restutui chiria deja platita in masura in care dv. chiar ati folosit ori ati fi putut folosi imobilul corespunzator perioadei pentru care ea a fost platita, in contractele de gen neexistand o repunere in situatia anterioara ca in contractele cu executare dintr-o data, folosinta fiind deja data pentru perioada in care s-a platit chiria.
Nu ar fi astfel corect ca proprietarul sa ramana cu folosinta cedata iar chiriasul sa isi ia chiria inapoi. Caci proprietarul ar fi si... si cu banii luati. Ca sa fiu neortodoxa.
In concluzie nu vad nicio problema in afara de faptul ca un vecin si-a bagat coada pe unde nu fierbeau oalele sale, in caz ca ma insel va rog sa aratati care anume, explicit, sunt nemultumirile dv.
Am avut o ampla discutie cu propietarul, agentia imobiliara si administratorul complexului de locuinte.
Proprietarul v-a primi CF-ul intr-o luna, Pana atunci nu figuram ca si locatari, nu platim nici curent nici gaz.
De dat afara nu se pune problema, deoarece intentia propietarului este sa il inchirieze pe un termen cat mai lung. Chiar in ziua in care m-am mutat am avut o mica disputa cu constructorii care m-au amentiat cu evacuarea. Cand le-am spus ca am semnat contract si am cheile de la apartament si nu ma pot da afara dupa bunul lor plac au zis ca nu stiu despre ce vorbesc. De aici a pornit aceasta temere a mea ca poate totul nu este decat o manareala cum des se intampla la noi in Romania. Datorita indrumarilor dumneavoastra am putut aborda in alt mod problema si sa aflu exact cum sta treaba.
Multumesc mult tuturor care au raspuns !
Nu va intereseaza pe dv. daca proprietarul are CF sau nu! Decat daca termenul de inchiriere e mai mare de 3 ani!
Aveti obligatia insa sa va inregistrati in cartea imobilului ca si locatari si sa va faceti resedinta macar in 15 zile, altfel sunteti pasibil de amenda. Toate astea nu au legatura cu CF si cu datoriile proprietarului.
Astea nu au legatura nici cu gazele sau alte conditii asigurate de proprietar, aceste conditii se pot eventual reflecta in cuantumul chiriei pentru primele luni, pana la asigurarea tuturor conditiilor de folosinta decenta a imobilului.
Succes!