de noua luni am decizia judecatoreasca care denota ca eu sunt tutorul copilului si care il obliga pe el sa-mi plateasca lunar 100 ron pe luna.niciodata nu mi-a dat nimic pentru copil.ce pot sa fac?
De la data introducerii actiunii privind stabilirea pensiei de intretinere, acestuia ii incumba aceasta obligatie fata de copilul minor .Neplata , cu rea vointa , pe timp de cel putin 2 luni , conduce la savarsirea unei infractiuni (intrucat acest drept al minorului de a fi intretinut si de celalalt parinte nu poate fi , nicidecum , eludat ) , aceea de
abandon de familie.
Intrucat pericolul social al acestei infractiuni nu e unul foarte insemnat , in comparatie cu alte infractiuni al caror rezultat socialmente periculos e unul cu importante repercusiuni , legiutorul a inteles ca actiunea penala sa fie pusa in miscare la
plangerea penala prealabila.Odata ce obligatia e indeplinita,
aceast act de sesizare poate fi retras , chiar in apel sau recurs , inlaturandu-se in acest mod raspunderea penala.
Organele judiciare care efectueaza acte de cercetare in acest sens sunt fie
politia , fie parchetul .
Si , daca sotul manifesta dezinteres pana in etapa judecatii , si va plateste pensia de intretinere chiar in aceasta etapa a procesului penal , instanta poate individualiza pedeapsa cu inchisoarea prin
suspendarea conditionata a acesteia , chiar daca nu sunt intrunite conditiile prevazute de art .81 din partea generala a codului penal.