avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Diurna administrator
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Diurna administrator

Buna ziua!

La o firma cu cod CAEN 4941-''Transport rutiere de marfuri" transportul se efectueaza de catre administratorul firmei cu o autoutilitara care are capacitatea de pana la de 3,5 tone iar documentele atasate in spatele facturii de transport sunt: comanda si CMR-ul.

Intrebarea este: daca transportul marfii se efectueaza la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care este sediul firmei, cel care efectueaza transportul, in cazul meu administratorul, are dreptul la diurna de 50 lei/zi?
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2019
BarcauRaluca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 15:35, 15 Ianuarie 2019
Buna ziua,

Administratorul societatii poate beneficia de diurna 50 lei/zi pentru deplasari in interesul activitatii firmei.

Daca desfasoara o activitate salariala (transport marfa) ar trebuie sa se afle intr-o situatie de delegare/detasare sa i se acorde diurna.

Daca realizeaza atributiile de administrator conform actului constitutiv, i se poate acorda de asemenea diurna neimpozabila de 50 lei / zi ptr deplasari pe distante mai mari de 5 km.

Constantin Vera, Contabil
Multumesc mult pentru raspuns!!!

Potrivit art. 70.(1) din Legea nr. 31/1990: ,,administratorii pot face toate operatiunile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al societatii, afara de restrictiile aratate in actul constitutiv.” Legandu-ma de aceasta "cheita"din legislatie eu,administratorul, care sunt si unicul asociat al firmei nu doresc sa-mi inchei un contract individual de munca.

Drept urmare as fi beneficiat si de diurna zilnica in valoare de 42.5 lei/zi pentru 2018? Recunosc ca mi-a fost teama sa consider cheltuiala cu diurna o cheltuiala deductibila cu gandul la stabilirea unor diferente de plata a impozitului/venit din dividende la un eventual control.

Este obligatoriu sa mai prezint documente justifivative pentru diurna?
BarcauRaluca, utilizator
Diurna acordata nu se justifica in baza vreunui document, fiind destinata acoperirii cheltuielilor cu hrana, transport in interiorul localitatii si cheltuieli marunte. Deplasarea insa trebuie demonstrata cu ordin de deplasare si alte cheltuieli de deplasare anexate decontului de cheltuieli-daca exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna in romania Nagy Andreea Nagy Andreea Buna, am nevoie sa-mi deschida si mie cineva creierul pt ca nu gasesc exact unde scrie cum se acorda diurna; adica am o nedumerire: in cazul in care angajatul ... (vezi toată discuția)
Diurna si decont cazare minanika minanika Buna ziua, In cadrul unui proiect international am efectuat diverse deplasari in tara si strainatate fie pentru a participa la instruirile obligatorii ... (vezi toată discuția)
Delegatii externe guest31ro guest31ro Caz concret: Plecat in delegatie externa cate o luna. Aici esti cazat in alt oras decat cel in care muncesti si trebuie sa faci naveta cu masina. 1. ... (vezi toată discuția)