Suntem divortati de 5 ani, copiii au avut stabilit domiciliul la tata, deoarece in mom divortului eu lucram in strainatate, si eu am fost obligata sa ii platesc tatlui pensie alimentara. In realitate eu am platit tot ce a tinut de copii(haine, scoala, tabere, etc). Acum am revenit in tara, nu am inca job, insa fiul cel mare(14 ani-cu buletinul pe apart meu) s a mutat la mine de cand am venit acasa , si vrea sa aiba domiciliul la mine. Cel mic sta o sapt la mine si una la tatal lui. Eu vreau sa cer domiciliul ambilor copii sa se stabileasca la mine. Intrebarea: ce trebuie sa cer ca tatal lor sa contribuie in mod egal cu mine la toate chelt legate de copii(meditatii, chelt legate de scoala, haine, etc)?
Bună ziua!
Nu există autoritate de lucru judecat cu privire la copii (mai ales că au intervenit schimbări cu privire la domiciliul dvs), prin urmare vă sfătuiesc să luați cu celeritate legătura cu un avocat (eventual de pe site) pentru a solicita exercitarea autorității părintești în comun, stabilirea locuinței minorilor la domiciliul dvs, un program de vizită pt tată și, bineînțeles, pensie de întreținere!
Buna ziua,
Va trebui sa va adresati instantei sa se stabileasca domiciliul minorilor la dumneavoastra si sa solicitati o contributie a tatalui conform prevederilor art. 529 C.civ. adica 1/3 din venitul net al acestuia.