avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Abuz de incredere/inselaciune sau litigiu civil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Abuz de incredere/inselaciune sau litigiu civil?

Buna seara,
As vrea sa stiu daca urmatoarea situatie, pe care o voi relata, se incadreaza la abuz de incredere (caz penal) sau e doar un simplu litigiu civil?
In urma cu aproximativ un an si trei luni, lucrand in Germania de ceva timp, m-am decis in urma unor probleme familiale sa ma intorc in Romania. Am luat legatura cu un individ care se ocupa de transport marfa, pentru a-mi transporta bunurile personale in tara (mobila, electronice etc.- in valoare totala de aproximativ 3000 euro). Am incheiat un contract cu acesta din urma, in care s-a angajat sa-mi aduca lucrurile din Germania in Romania contra sumei de 500 euro, pana la o anumita data. Acest lucru nu s-a intamplat nici pana in ziua de astazi, desi am platit cei 500 de euro in avans, la momentul incheierii contractului.
Am incercat sa iau legatura cu el dar nu a mai raspuns la telefon, si-a inchis conturile de socializare si m-a blocat peste tot.
Am depus o plangere la politie, aducand si copii dupa discutiile noastre, dupa contractul incheiat etc. Cazul a fost cercetat, iar solutia celor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti ( de unde apartine inculpatul ) a fost ca, de fapt, infractiunea nu este penala, drept urmare, ar trebui sa il actionez in judecata pentru neindeplinirea obligatiilor asumate, desi fata de el, eu mi-am indeplinit obligatiile, respectiv i-am inmanat suma de bani promisa in contract.
Nu sunt convins daca infractiunea este de natura penala sau civila. In cazul in care fapta este de natura penala am termen de 20 zile sa contest solutia Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti.
Ma puteti ajuta, va rog, cu un raspuns la aceasta intrebare?
Va multumesc,
Cu stima,
Gabriel
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 11:48, 16 Ianuarie 2019
La prima vedere, pare un litigiu civil.
Neexecutarea obligațiilor ce derivă dintr-un contract încheiat, nu constituie infracțiunea de înșelăciune, dacă nu se stabileste că s-au folosit manopere dolosive față de creditorul obligației cu ocazia încheierii contractului.
Va trebui sa formulați o acțiune în răspundere civilă contractuală.
Puteti dovedi ca valoarea acelor bunuri sunt de 3000 euro?( facturi de achizitie/chitante etc)
Ati trecut aceasta valoare in contract? Ati achitat suma de 500 euro prin banca sau cash puteti dovedi plata?

Contra unui profesionist este admisibilă inclusiv proba cu martori, indiferent de valoarea actului juridic.
Oferi foarte puţine detalii cu privire la interacţiunea ta cu transportatorul până la ruperea relaţiei iar asta mă face să cred că între părţile contractante au avut loc nişte negocieri eşuate pe care nu le menţionezi.
Problema se rezolvă la instanţă, nu la poliţie/parchet: rezoluţiunea (anularea) contractului şi recuperarea de daune interese, dacă poţi să le dovedeşti.
Se pare că este un contract transfrontalier, tu fiind domiciliat în Germania la momentul naşterii obligaţiei contractuale (posesia unui buletin românesc este irelevantă, buletinul nu dovedeşte domiciliul real).
Poţi folosi procedura ESCP, litigiile de valoare redusă transfrontalieră - va trebui văzut dacă te califici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plângere penală pentru înșelăciune împotriva unei societăți comerciale. ce proceduri urmează? radu ionel radu ionel Buna seara. Astazi am depus o plangere penala pentru inselaciune inpotriva unei societati comerciale. Va rog daca-mi poate explica cineva care sunt ... (vezi toată discuția)
Inselaciune? psh psh Buna ziua In ianuarie 2014 angajatul unei societati de transport face o intelegere \\"verbala\\",cu administratorul societati si aceea de a cumpara un ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto cu bucluc - inselaciune sau doar manopere dolosive? kimbao kimbao Speta pe scurt: se vinde auto cu gargara prealabila si verificare la service care da ok-ul dpdv tehnic si estetic. Ulterior se dovedeste ca masina a fost dauna ... (vezi toată discuția)