avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Masina avariata de caderi de zapada
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Masina avariata de caderi de zapada

Buna ziua. As dori sa intreb pe cei care cunosc legile mai bine decat mine care ar fi procedura corecta de urmat in cazul de mai jos. Am lasat ieri masina in parcarea unui bloc din Iasi, am lipsit 30 min pt a merge pana la banca si am gasit-o cu o covata in loc de capota: a cazut zapada de la et.8. Reparatia depaseste 1000 euro iar persoana care locuieste la ultimul etaj si-a realizat fara autorizatie un acoperis improvizat din tabla ondulata, in plan inclinat, zapada s-a acumulat si ieri-fiind mai cald-a cazut pe masina mea. Mentionez ca desi este un sir lung de blocuri turn acolo unde am parcat nu se vede zapada acumulata niciunde , doar deasupra cetateanului respectivde la ultimul etaj, pt ca el a modificat forma acoperisului, ilegal. Daca ar fi pus macar un sistem de disipare a acumularilor de zapada nu s-ar fi intamplat asa ceva. Am si inregistrare video cu momentul producerii incidentului, de la o camera amplasata in vecinatate. Administratorul blocului respectiv mi-a spus ca cetateanul care locuieste la ultimul etaj si-a facut singur acel acoperis si n-au avut ce-i face. Am fost la Pol. Rutiera sa-mi iau dovada pt a putea circula, la Asigurari n-am fost inca pt ca nu credeam ca vor face ceva. As dori sa-mi spuneti parerea voastra si sa ma sfatuiti ce ar fi cel mai bine sa fac. Multumesc. Sa nu vi se intample niciodata dar se poate intampla oricui. Bine ati venit in Ro.
Nu este nici un indicator care sa indice faptul ca ar fi interzisa parcarea in acel loc, am parcat masina paralel cu celelalte care erau acolo, este in spatele blocului, acolo unde isi parcheaza toti rezidentii din zona masinile. Vom vedea dupa ce discut cu un avocat , daca-mi va spune ca este vina mea, asta e, viata merge mai departe, am mai luat un sut=un pas inainte.
Daca obtin sau nu daune nici nu cred ca mai este atat de important acum, cert este ca locul respectiv este o bomba cu ceas: la 50 m este o scoala gimnaziala. Daca ceea ce a cazut peste masina mea ( care era parcata la o distanta de vreo 3-4 m de peretele blocului) a reusit sa distruga complet o capota care nu este chiar atat de usor de distrus, imaginati-va ce ar putea face unei persoane care trece pe-acolo. Masina se repara, viata unui om nu. S-a intamplat sa fie masina mea atunci, acolo. Data viitoare poate fi un copil care se intoarce de la scoala. Nu cred ca ar trebui sa asistam impasibili la asa ceva. Personajul acela care si-a facut streasina fara sa-i pese de cei de jos cred ca ar trebui sensibilizat. El si toti ceilalti carora nu le-a pasat.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
Catalin167, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este irelevant dacă era parcare sau nu acolo. Răspunderea civilă pentru neglijenţă nu este condiţionată de existenţa unei parcări. Putea fi parcat şi ilegal.
Orice persoană din acel spaţiu public care trece pe acolo este o potenţială victimă.
Proprietarii blocului au obligaţia legală de a proteja pietonii care trec prin faţa imobilului de acest pericol de cădere de zăpadă.
Chiar dacă parcarea era interzisă în acel loc, singura posibilitate de reducere a responsabilităţii ar fi fost dacă era un indicator rutier "Nu parcaţi sau Acces Interzis- PERICOL DE CADERE ZAPADA SI TURTURI!" iar zona periculoasă era împrejmuită pentru a interzice accesul.
Sunt sigur că nu exista un asemenea indicator desi au obligatia legală de a-l instala imediat.
De asemenea, sunt sigur că pentru proprietari faptul că există pericol de cădere de zăpadă este un lucru notoriu şi PREVIZIBIL, deoarece a mai căzut zăpadă în trecut acolo şi fiind situat sub streaşina blocului, acumulările de zăpadă vor cădea în acel loc în mode previzibil pentru orice om prudent şi rezonabil. Gravitaţia trage zăpada în jos şi este previzibil că va cădea în acel loc.
Nu este necesară nici măcar expertiză, dovada cauzalităţii este evidentă.

E un dosar simplu, neglijenţă proprietari, neîndeplinirea obligaţiei de a repara sau avertiza o zonă periculoasă care a cauzat o pagubă.
Am discutat cu 3 avocati si toti m-au asigurat ca exista sanse mari sa-mi recuperez prejudiciul si cheltuielile de judecata daca ma adresez instantei, desi eram reticent daca s-o fac sau nu , de teama sa nu sfarsesc prin a plati si reparatia masinii si cheltuielile de judecata in cazul in care voi pierde la proces. Nu eram singur in locul in care am parcat , in jurul meu se aflau parcate si alte masini, nu exista nicaieri in zona aceea vreun indicator de parcare interzisa sau pe care sa scrie: "NU PARCATI! PERICOL DE CADERE DE TURTURI!" sau ceva asemanator. Improvizatia de acoperis construita de acel personaj este cu siguranta ilegala pentru ca administratorul blocului mi-a spus ca nici nu stia de existenta ei pana sa se intample acest incident, deci sigur nu avea autorizatie de la Urbanism pt a construi asa ceva. In mod firesc si normal ar trebui sa am castig de cauza in instanta. Totusi, deoarece este prima mea experienta de acest gen, nemaifiind niciodata pus in postura de a merge la un proces, sunt un pic nelinistit. De aceea, daca dintre d-voastra, specialistii in chestiuni juridice, poate cineva sa-mi indice care ar putea fi contra-argumentele sau contra-dovezile pe care aceasta persoana sau aparatorul acestuia (avocat etc) le-ar putea prezenta in instanta si care ar putea in final inclina balanta in favoarea lui, as aprecia foarte mult pentru ca vreau sa cantaresc foarte bine daca fac pasul acesta al actionarii in judecata sau nu. Va multumesc pentru ca v-ati facut timp sa raspundeti la intrebarile mele, apreciez foarte mult efortul dvs., in special Dl Albert Kurtyan: va multumesc.
înainte de un proces este întotdeauna bine să încerci o mediere, o negociere şi să soliciţi cheltuielile pretinse: reparaţia, onorarii avocat, cost închiriere maşină pe perioada cât nu ai la dispoziţie propria maşină.
de fapt avocatul trebuie să încerce negocierea.
Instanţa este întotdeauna ultima soluţie. Din păcate în România este PRIMA soluţie pentru toţi avocaţii, deoarece ei preferă acumularea de onorarii decât o rezolvare rapidă.
Avocaţii/consilierii cu adevărat profesionişti sunt puţini din păcate şi doar la firmele foarte mari (cele care lucrează cu străini în special).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Personal am vazut solutii în care instanta a precizat că daca autoturismul era parcat neregulamentar conducătorul putea suporta o eventuală acțiune contravențională în nici un caz o astfel de pagubă
Căutați un avocat specializat in civil este vorba despre o acțiune de răspundere civilă delictuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avarii auto cauzate de cadere de zapada acoperis balcon viomari viomari Buna sera, Am si eu o speta si va rog daca se poate sa-mi spune-ti ce este de facut. Azi m-am trezit ca zapada de pe acoperisul balconului unui vecin de la ... (vezi toată discuția)
Gheata cazuta de pe bloc, masina avariata pe loc de parcare propriu din proximitatea blocului. cum pot recupera costurile reparatiei? andrei0102 andrei0102 Buna ziua, Zilele trecute, in timp ce eram in apartamentul in care locuriesc, de pe acoperisul blocului au cazut bucati de gheata care au spart parbrizul ... (vezi toată discuția)
Proces pentru caderi de zapade de pe balcon in care este implicata si asociatia de locatari vladulescu21 vladulescu21 Buna seara,am o intrebare la Dvs.Sa va spun despre ce este vorba.In urma cu 3 ani(16.12.2012) de pe balconul meu ,eu sunt la etajul 4 a cazut zapada pe masina ... (vezi toată discuția)