avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Poștașul a predat corespondența unui localnic ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Poștașul a predat corespondența unui localnic pentru a fi distribuită cetățenilor. Este legal?

Ghiseul postal din localitatea mea functioneaza doar o zi pe saptamana. Pentru ca volumul de munca este foarte mare, postasul a predat toate plicurile unui localnic, care i s-a parut mai saritor. Acesta urmand să se ocupe de distribuirea corespondentei in zilele urmatoare. Ma intreb daca acest lucru este legal, pe ce baza au fost date unei persoane neautorizate si care este garantia ca nu se pierde sau nu se deschide vreun plic.
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: EvilAngel , utilizator 00:20, 22 Ianuarie 2019
Desigur că este legal - acea persoană devine agent poştal şi răspunde ca orice poştaş.
Poşta răspunde pentru el, de asemenea.
Dacă te simţi afectată de manipularea corespondenţei de către o persoană care nu este poştaş, poţi face reclamaţie la poştă.
Poşta are regulile ei, şi dacă greşesc, răspund.
Multumesc pentru raspuns. Puteti sa-mi spuneti si temeiul legal? Cel in care scrie ca postasul poate da unei persoane de pe strada corespondenta cetatenilor?
În forma în care ai pus întrebarea nu pot să-ţi răspund. Persoanele "de pe stradă", de regulă nu distribuie poşta. Trebuie să fie factor poştal.
Definiţia factorului poştal este dată de Poştă, nu de tine.
Tu poţi face o plângere dacă ai indicii că poştaşul încredinţează corespondenţa unor persoane neautorizate şi ai îngrijorări cu privire la secretul corespondenţei.
Dar dreptul de a-şi alege poştaşii (de pe stradă sau nu) este al poştei, nu al tău.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc inca o data pentru raspuns. In OUG 13/2013 scrie ca prin furnizor de servicii postale se intelege orice persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau orice persoană juridică a cărei activitate constă, în tot ori în parte, în furnizarea unuia sau a mai multor servicii poștale; Deci, postasul a ales din multimea de la coada o persoana, careia i-a dat plicurile. Acele plicuri sunt pentru cetateni, scoala, dispensar, firme, biroul notarial etc. Nu stiu daca este in regula ca plicurile firmei mele sa fie luate de un cetatean oarecare, pe care nu-l cunosc.
Am înţeles. Suspiciunea ta pare rezonabilă.
Atunci când faci reclamaţie nu este necesar să indici articolul de lege sau jurisprudenţa relevantă.
Trebuie doar să meţionezi faptele, şi anume că suspectezi şi eşti îngrijorată, în calitate de cetăţean preocupat, că poştaşul a încredinţat fără drept unor persoane neautorizate corespondenţa Poştei pentru a fi distribuită.
Indică numele persoanelor surprinse la săvârşirea acestei fapte considerate nelegale, numele prenumele tău, adresa de corespondenţă. Indică data la care s-a întâmplat şi solicitarea să se asigure că această corespondenţă este pe mâini sigure.
Atât. Succes şi felicitări pentru vigilenţa cetăţenească.

Alte discuții în legătură

Dosar penal.abuz în serviciu. Ionutdc4 Ionutdc4 Ma numesc Ionut, lucrez ca Factor Postal. Astazi am fost chemat la politie sa iau la cunostinta ca mi sa intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunii ... (vezi toată discuția)
Violare corespondenta Jenu68 Jenu68 Buna ziua! Primesc corespondenta firmei( cataloage, facturi, etc.) prin intermediul Postei Romane care are un oficiu postal la noi, la tara. In ultima vreme ... (vezi toată discuția)
Postasul imi deschide corespondenta primita pe firma lilicrin lilicrin Am facut plangere la Posta Romana si au venit doi domni sa constate cele intamplate. Au vazut ca intr-adevar postasul imi deschide corespondenta, pentru ... (vezi toată discuția)