avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Eroare ATM: mi-a dat bani nesolicitați pe care încă ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Eroare ATM: mi-a dat bani nesolicitați pe care încă nu i-am restituit. Ce este de făcut, și care pot fi consecințele?

Buna ziua.
Va solicit sfatul/ajutorul in urmatoarea problema:
In week end, duminica, am iesit cu familia in oras sa luam cina. Inainte sa plec spre casa, mi-am amintit ca trebuie sa merg pana la un bancomat sa fac doua tranzactii, una de depunere numerar intr-un card de credit al meu, si cealalta de retragere numerar din cardul sotiei.
Toate bune pana aci.
Ajuns in fata bancomatului (in Pitesti), am apasat depunere numerar, a dat o eroare si mi-a eliberat suma de 3500 de lei. Apoi am apasat depunere iar si mi-am depus suma pentru care ma dusesem acolo. Pe loc nu am realizat prea bine situatia, bausem si putin la iesirea cu familia:), poate nu trebuia sa fac aceste tranzactii atunci dar am considerat ca o sa castig timp daca le fac in week end.
A doua zi cand am verificat conturi si tranzactii am realizat ca sunt pe plus cu niste bani. Am niste chitante in portofel cu tranzactie neefectuata si depunere cu succes, a sumei de 1000 de lei in contul de credit, la care ma dusesem sa depun.
Intrebarea este : Ce este de facut si care sunt consecintele ? Am si cheltuit din ei in acea seara. Nu am avut nicio intentie criminala, pur si simplu a fost darnic atm ul :))
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 13:22, 19 Ianuarie 2019
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca nu ii declarati/ dati inapoi si trec 10 zile de cand s-a intamplat, daca va gaseste ulterior si realizati ca o sa se intample asta, raspundeti penal pt insusirea bunului gasit.


CAPITOLUL III
Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
Art. 243

Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor

(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală

Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice banca are un telefon de urgente. Sunati la el si declarati evenimentul. Apoi e treaba lor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista " ATM-ul a fost darnic " ! S-a facut o eroare si s-a debitat contul de card al altei persoane.Un cont de card a fost debitat neautorizat cu suma respectiva.
~ Conținut șters la cerere ~
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
mie mi.a luat ATM BRD din cont 1650 ron in data de 28.06.2015 ,deși am solicitat ajutorul OPC sa verifice ATM ,banii au fost găsiți ca surplus în ziua respectiva,Am depus dosar la Poliția Mioveni ,care ulterior a fost înaintat Parchetului, după 3 ani primesc raspuns nu mi se pot inapoia banii ,sunt pierduți în contul BRD nu se întrunesc condițiile de înapoiere,care condiții nu știe nimeni sa.mi spuna !!!, Aplicati aceeași lege ! Daca banca își înșală clientul nu e infracțiune ,practic dvs v.a facut cadou ,nu i.ati furat !? Suntem in Romania pana și ATM.urile ne fură !
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019
emma7419, utilizator

Alte discuții în legătură

Posibila eroare a bancomatului pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Pe 14.11 am fost la ATM-ul BRD-ului din Piatra Neamt sa-mi scot banii de pe card. Am bagat cardul, am introdus pinul si am cerut retragere numerar ... (vezi toată discuția)
Sold cu minus pe card de debit? Flavv24 Flavv24 Salut! In ziua de vineri mi-au intrat niste bani pe paypal, mai precis 2 tranzactii. (1600 de RON si 300 de RON). I-am transferat de pe PayPal pe card si i-am ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea de numerar din bancomat ibmoldovan ibmoldovan Buna ziua. In anul 2012, luna Martie am dorit sa retrag de pe cardul personal suma de 3500 lei. Din nefericire, banca care mi-a emis cardul nu mai exista in ... (vezi toată discuția)