avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Curatela speciala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Curatela speciala

Buna ziua!
Am o sora surdomuta in varsta de 40 ani. I a expirat pasaportul si am aflat ca nu ii putem face altul pt ca ii trebuie curatela. Cel putin la pasapoarte asa mi au zis. In primul rand nu are logica pt mine ca cineva care ei considera ca nu poate semna cererea de pasaport sa mi semneze mie cerere de curatela. In primul rand nu stie limbajul surdomutilor. Ne intelegem cu ea prin semne invatate impreuna. In al doilea rand, nu inteleg cum cineva care are drept sa si scoata buletin nu poate sa siscoata la fel pasaport. Nu stie sa citeasca oricum nimic. Intrebarea este daca domnul de la pasapoarte era bine informat. Daca da. Care sunt pasii obtinerii acestei curatele. Imi trebuie doar pt pasaport. Nu putem pleca in afara UE in vacanta si evident nu o putem eu si mama lasa singura in casa. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cami74 , utilizator 12:44, 21 Ianuarie 2019
Nu poate calatori cu buletinul?
Doar in UE. In alte tari trebuie pasaport.
Scuzati, acum am vazut ca vreti sa va deplasati in afara ue.
Art. 178

Cazuri de instituire

În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:

a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;





CAPITOLUL IV
Curatela
Art. 179

Competenţa instanţei de tutelă

Instanţa de tutelă competentă este:

a) în cazul prevăzut la art. 178 lit. a), instanţa de la domiciliul persoanei reprezentate;



Art. 182

Procedura de instituire

(1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111.

(2) Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.

(3) Numirea curatorului se face de instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului şi se afişează la sediul instanţei de tutelă, precum şi la primăria de la domiciliul celui reprezentat.



CAPITOLUL IV
Curatela
Art. 183

Conţinutul curatelei

(1) În cazurile în care se instituie curatela, se aplică regulile de la mandat, cu excepţia cazului în care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanţa de tutelă va hotărî că se impune învestirea curatorului cu drepturile şi obligaţiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia.

(2) Dacă sunt aplicabile regulile de la mandat, instanţa de tutelă poate stabili limitele mandatului şi poate da instrucţiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.


In opinia mea, nu e nevoie de curatela, ci de un interpret pt surdomuti
Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap: autorităţile publice trebuie să asigure interpreţi autorizaţi ai limbajului mimico-gestual şi ai limbajului specific persoanelor cu surdocecitate.

Capitolul IV - art. 61

Autorităţile publice au următoarele obligaţii în cazul persoanelor cu handicap:

- să asigure accesul la informaţiile publice pentru persoanele cu handicap;

- să asigure interpreţi autorizaţi ai limbajului mimico-gestual şi ai limbajului specific persoanelor cu surdocecitate;


E prost si ca sora nu stie sa citeasca macar.
Cred ca faptul ca v-au cerut curator, are legatura si cu iesitul din tara nu numai pt pasaport.
Pana sa apelati la instanta pt a-i fi numai curator, cereti un punct de vedere oficial de la serviciul pasapoarte.
Multumesc frumos pentru raspuns. In UE calatorim cu buletinul oricum. Deci din tara a mai iesit. Voi lua legatura cu serviciul pasapoarte.

Toate cele bune!
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
cami74, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La notar, in cazul vanzari unui imobil semneaza curatorul sau proprietarul? poluare2010 poluare2010 Buna Ziua, Concret: O persoana in varsta, cu debilitate mixta dar cu discernamant prezent (certificat IML), are un curator, si vrea sa vanda un ... (vezi toată discuția)
Reprezentare parinte. GermanAlex GermanAlex Exista urmatoarea situatie. parinte in varsta de aprox 80 ani. Nu mai iese din casa, nu isi mai aminteste multe lucruri, Mereu e nevoie de procuri pentru ... (vezi toată discuția)
Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)