avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Dupa cat timp, un avocat, poate lua un stagiar?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Dupa cat timp, un avocat, poate lua un stagiar?

Cat timp trebuie sa-ti exerciti functia de avocat pentru a putea lua un stagiar,sau nu e nevoie odata ce ai luat definitivatul?
Cel mai recent răspuns: ContSters67724 , utilizator 09:39, 20 Noiembrie 2009
10 ani
multumesc
Conform art. 18 din Legea profesiei de avocat, "pot indruma activitatea unui avocat stagiar numai avocatii definitivi care au dreptul sa puna concluzii la Curtea Suprema de Justitie."
Coroborand cu prevederile art. 22, conform carora "Avocatul definitiv are dreptul sa puna concluzii la toate instantele, cu exceptia Curtii Supreme de Justitie, Curtii de Conturi si Curtii Constitutionale, unde va putea pune concluzii dupa 6 ani de la promovarea examenului de definitivat." este evident ca pentru a fi indrumator de stagiu trebuie sa fi fost definitivat n profesie cu de cel putin 6 ani (si nu 10 ani ).
Din 2004 (!!!) articolul 18 din legea 51/1995 are urmatorul continut:

Art. 1821. Activitatea unui avocat stagiar poate fi îndrumată numai de avocaţi definitivi cu o vechime de cel puţin 6 ani în această calitate şi care se bucură de o reputaţie profesională neştirbită.

Prin urmare, dupa 6 ani de definitivat poti coordona stagiul. Cu toate astea nu am inteles care e legatura cu "nu e nevoie" dupa def.
Probabil în sensul că, nu mai e nevoie de nici un termen din moment ce ai definitivatul :D Ar fi un vis devenit realitate pentru mulţi... :))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problematica avocat stagiar - punere concluzii horeabortan horeabortan Conform prevederilor legale in vigoare, avocatul stagiar poate pune concluzii doar la judecatorii. Daca am un client care are un caz in care este competenta o ... (vezi toată discuția)
Vechimea avocat indrumator mariacostaiche mariacostaiche As dori sa stiu si eu , va rog, care este vechimea pe care trebuie sa o aiba un avocat definitiv pentru a avea stagiari? Multumesc (vezi toată discuția)
Incompatibilitati grefier devenit avocat stagiar? Mihaela Hornea Mihaela Hornea Intrebare pentru cine a avut o asemenea problema. Grefierul devenit intre timp avocat stagiar, conform Legii nr. 51/1995 republicata in 2001 si consolidata ... (vezi toată discuția)