avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment si reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment si reparatii

Este legal in conditiile unui condomniu nou construit si in care dezvoltatorul asigura pe o perioada mentenanta sa ?
Cel mai recent răspuns: Bloc Expert , Administrator imobile 17:44, 19 Ianuarie 2019
Conform ART. 72 din Legea nr 196/2018 privind asociațiile de proprietari, acestea din urma sunt obligate sa calculeze și sa perceapă fond de rulment anticipat, deci indiferent dacă sunt sau nu prevăzute cheltuieli pe luna in curs.


Nitimi a scris:

Este legal in conditiile unui condomniu nou construit si in care dezvoltatorul asigura pe o perioada mentenanta sa ?

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca la nivelul imobilului de locuit in comun este infiintata asociatie de proprietari,conform disp L nr 196 /2018 este obligatoriu ca proprietarii sa detina fond rulment si de reparatii
Fondul de rulment asigura achitarea facturilor furnizorilor/prestatorilor de servicii pana la achitarea cotelor de intretinere de catre proprietari
Fondul de reparatii se utilizeaza pentru intretinere si reparatii parti comune condominiu
Doua aspecte trebuiesc subliniate !
1....ce se intampla daca constituirea asociatiei este in curs ?.....deci nu este definitiva !....se pot constitui cele doua fonduri ??!!..este legal ....ca fondurile sa fie constituite ?
2.......legat de cel de reparatii !......el este legal daca condomniul este asigurat , prin mentenanta , pe o perioada de ani de zile ?
Pentru analiza si eventual raspuns la obiect este necesar ca de la bun inceput topicul sa fie corect si complet prezentat ,nu ulterior sa fie completate informatiile sau aduse altele noi care modifica total abordarea
1-Cele 2 fonduri sunt prevazute strict de legislatia care guverneaza asociatiile de proprietari
Este temeinic si legal sa existe constituit fond de rulment care asigura plata lunara a facturilor furnizorilor/prestatorilor de servicii pana cand proprietarii platesc cota individuala de intretinere
2-Fondul de reparatii este prevazut pentru repratii parti comune condominiu
Daca imobilul este nou si se afla in garantie reparatiile ar trebui suportate exclusiv de catre dezvoltator/constructor,astfel ca fondul nu ar trebui solicitat
3-Adunarea generala a membrilor proprietari dispune hotarari in conformitate si in limitele dispozitiilor in vigoare pentru bunul mers al asociatiei de proprietari
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019
ynocentta, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai nou, in legea 196 scrie ca fondul de reparatii este obligatoriu, nu scrie nicaieri ca daca este bloc nou nu este necesar.

Cine se ocupa efectiv de administrarea unui imobil stie foarte bine ca si in conditiile in care este bloc nou construit si are "garantie" este indicat sa se constituie si fond de reparatii.

Cateva exemple:
1. bloc nou construit, cu garantie 2 ani, data de constructor conform contractelor de vanzare cumparare. la 6 luni dupa iesirea din garantie, se strica grupul de pompare. Cost de inlocuire a pompelor vreo 12.000 de lei. De unde scoti rapid toti banii, daca nu ai strans cate putin luna de luna?
2. alt bloc nou construit. Dupa iesirea din garantie, fenomene meteo repetate de inghet/ dezghet, burlane plime cu gheata, cazute din cauza greutatii. Daca nu ai strans niste bani in fond de reparatii, cat de repede strangi banii necesari pentru reparatii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond reparatii si fond rulment la asociatie noua-bloc nou danadom38 danadom38 In cazul in care proprietarii unui bloc nou construit ,doresc sa infiinteze Asociatie de proprietari,se poate ca in Statut sa prevada ca fondul de reparatii sa ... (vezi toată discuția)
Recuperate avans fond fatetare bloc prezent prezent Buna ziua! De 1 an de zile, luna de luna, la intretinere se percep urmatoarele 2 fonduri: fond de reparatii (care se mentine la aceeasi suma de 27 lei/luna) ... (vezi toată discuția)
Obtinere raspunsuri de la presedinte cand esti chirias dar platesti fond de reparatii heatgsm heatgsm Buna ziua. Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea speta. 1. Sunt chirias al unui apartament si lunar platesc fond de reparatii. De curand am facut o ... (vezi toată discuția)