astazi ,am fost informati de la serviciu ca toti suntem in preaviz de la data de 2 noiembrie, fara ca noi sa fi semnat ceva...ni sau dat salariile, si patroana ne-a chemat maine sa semnam ...preavizele?! nu stiu daca este bine sa semnez asa ceva..., a zis ca ne face dosarele pt. a putea intra toti in somaj, nemaiavand comenzi...In acelasi timp ne-a spus ca saptamana viitoare vom lucra la o mica ,comanda ,cateva zile4-5 zile... (specific, ca este vorba de o fabrica de confectii) Am o oarecare teama, nu cunosc legile de aceea va intreb pe d-voastra care sunteti in masura sa-mi dati un sfat. plus de -asta nu s-au facut lichidarile ...avem de luat concediu pe anul trecut, nu am luat nici banii nici zilele, si nici pe anul acesta...motivul ...nu au bani desigur.ce nu inteleg eu , cum este posibil sa ne dea preaviz fara stirea noastra...practic noi am aflat acum cand deja ...este terminat...si daca este asa cum ne cheama la serviciu saptamana viitoare..??! eu nu inteleg nimic din asta...:">am intrebat de concedii si a zis ca atunci cand vor avea bani, ne vor da.!!pai cum este posibil sa-mi faci lichidarea fara sa-mi dai banii pe concediu?! :sorry:va rog va rog din suflet daca ma puteti indruma pe un drum ...spuneti mi ce trebuie sa fac...!! va multumesc din suflet , si vroiam sa mai intreb daca sunt obligati sa dea salarii compensatorii.acel salariul pe o luna!
Nu cred ca dna patroana are vreo idee despre lege, daca v a anuntat azi ca sunteti in preaviz de pe 2 noiembrie......
In cazul in care vine cu o notificare de preaviz in care este prevazut ca acesta curge incepand cu 02.11.2009 nu este in regula.
Legea spune ca aveti dreptul, in cazul concedierii la un preaviz de 20 zile lucratoare incepand cu ziua urmatoare a datei in care v-a fost notificat preavizul.
In perioada de preaviz beneficiati de toate drepturile prevazute in CIM, aveti dreptul la un program de lucru de 4/h fara sa va afecteze drepturile salariale. La incetarea preavizului se emite decizia de incetarea a CIM, iar la incetare vi se platesc toate drepturile salariale printre care si concediul de odihna neefectuat in cursul anului si salariul compensator prevazut de CCMUNN.
In mod normal, patroana ar fi trebuit sa va instiinteze cu cel putin 1 zi inainte ca intrati in preavizul de concediere. Pe el semnati de luare la cunostinta si ca ati primit un exemplar; pe acest preaviz nu se cere acordul dvs. Este o prerogativa a angajatorului care nu necesita acordul dvs.
Discutabil este faptul ca v-a anunta atat de tarziu!
Pe perioada preavizului aveti dreptul sa lucrati 4 ore/zi si sa fiti platita 8 ore/zi, facilitate oferita ptr a va cauta de lucru.
Preavizul este de 20 zile lucratoare.
La incetarea raporturilor de munca veti primi toate drepturile la zi (inclusiv plata zilelor de CO neefectuate, salariul la zi) si, in plus, 1 salariu compensatoriu acordat tuturor salariatilor conform art. 78 (1) din Contractul Colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010.
La sfarsitul perioadei de preaviz va trebui sa primiti 1 ex din decizia de incetare vizata de ITM, carnetul de munca inchis si vizat de ITM si o adeverinta de somaj cu veniturile brute realizate pe ultimele 12 luni pe baza carora se va stabili indemnizatia de somaj.
Daca vine cu asa o aberatie, sa semnati notificarea de preaviz maine desi acesta a fost emis pe data de 2 noiembrie, faceti o sesizare la ITM in care sa relatati aceasta situatie.......
Preavizul in cazul concedierii ca urmare a desfiintarii postului incepe din ziua urmatoare celei in care va este comunicat. Comunicare inseamna ca ati semnat de luare la cunostinta. Durata preavizului in aceasta situatie este de 20 zile lucratoare. In perioada preavizului salariatul vine la lucru 4 ore si celelalte 4 ore este liber pentru a cauta un alt serviciu. Cele 4 ore libere sunt platite integral de catre angajator. Da aveti dreptul la acel salariu compensatoriu dar banuiesc eu ca patroana dumneavoastra nu are cunostinta de aceasta dar necunoasterea legii nu este o scuza, puteti sa faceti o cerere scrisa in acest sens, invocand art.78 din contractul colectiv de munca unic la nivel national. In ceea ce priveste concediul de odihna neefectuat, are obligatia legala ca la momentul lichidarii sa va compenseze in bani aceste zile de concediu neefectuat, inclusiv pe acelea din anul anterior. In cazul in care nu se achita de toate aceste obligatii, aducetii la cunostinta ca va incalca drepturile si sunteti in masura sa o actionati in instanta. Puteti sesiza in acelasi timp si inspectoratul teritorial de munca.
In perioada de preaviz, cu acordul "patroanei" puteti sa lucrati 10 zile program de 8 ore/zi si restul de 10 zile sa fiti libera dar contractul individual de munca va inceta tot la data de expirare a preavizului.
Succes si nu fiti panicata. Ganditi lucid si cereti sfaturi. In masura in care aceste sfaturi va edifica asupra a ceea ce aveti de facut, nu uitati sa si actionati.
Preavizul nu se poate acorda retroactiv.
Ridicati problema ca in timpul de preaviz aveti obligatia de a lucra 4 ore/zi si dreptul de a primi salariul intreg!Macar sa vi se reconsidere data inceperii preavizului in urma cu 10 zile lucratoare urmand ca urmatoarele 10 sa nu mai lucrati!
De semnat il puteti semna chiar si asa dar treceti data precum si faptul ca ati lucrat program intreg si sa vi se dea un exemplar.
Daca e cu incepere din data de 02.11.2009 se termina pe data de 27.11.2009 deci decizia de incetare a contractului individual de munca va fi cu data de 28.11.2009.
La incheierea relatiilor de munca prin concedierea fara vina dvs., angajatorul e obligat sa va dea toate drepturile salariale, c/valoarea concediului de odihna neefectuat precum si minimum un salariu compensator (daca nu aveti un ccm pe ramura sau unitate care sa prevada mai mult)
In caz ca nu reusiti sa va luati banutii de la angajator, aveti posibilitatea sa-l actionati in instanta la tribunalul teritorial de care apartineti , in termen de 3 ani de la nasterea dreptului. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.