avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am fost desemnat de soție, înainte de decesul ei, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am fost desemnat de soție, înainte de decesul ei, tutorele copilului pe care l-a avut din prima căsnicie. Acum tatăl lui vrea să îl ia la el, ce pot face ca să rămână la mine, cum ne dorim amândoi?

Am fost casatorit cu sotia care a avut un copil din alta casatorie. Casa toria lor s/a desfacut amiabil cu custodie comuna asupra copilului, copilu crescandu/l noi cca 7 ani. In prima casatorie a crescut 4 ani. Acum cca un an sotia mi/a facut un act de desemnare a tutorelui de catre parinte in favoarea mea in caz de deces, Acum sotia e decedata, si fostul sot ar vrea sa ia copilul...ce pot face eu, mai ales ca copilul vrea la mine si il vreau si eu... Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 16:13, 17 Februarie 2019
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va veti judeca cu tata copilului in instanta.
Va ajuta si faptul ca si mama a dorit asta, va ajuta si faptul ca minorul va fi ascultat.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situația nu este simplă, însă având în vedere că minorul își va expune dorința de a sta cu dvs și că mama v-a desemnat tutore, șansele dvs sunt vădite.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin ce act v a desemnat sotia sa ramaneti tutorele minorului ?

Probabil ca veti ajunge sa va judecati in instanta cu tatal minorului si decizia va depinde de probele administrate.
Act de desemnare a tutorelui de catre parinte.......e vorba de parintele detinator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati fi avut nicio problema avand actul ala, problema e ca acest copil are tata, iar acesta nu e decazut din drepturile parintesti.

Art. 114

Desemnarea tutorelui de către părinte

(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.

Art. 110

Cazurile de instituire

Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.



Aveti avantajul ca in anii astia.. 7 ani ati crescut copilul, ca mama a vazut in dvs o persoana de incredere creditandu-va sa cresteti copilul pe mai departe.. Va ajuta si faptul ca si copilul vrea sa ramana alaturi de dvs..
Conteaza si care a fost relatia copilului cu tatal in anii astia de la divort, daca au o relatie buna, daca se vad.. etc.
Oricum ar fi, aveti mare nevoie de avocat. Parerea mea e ca dvs sa faceti primul pas catre instanta.


Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Buna seara! schimbare nume minor Alexcon93 Alexcon93 Am o problema mai dificila de rezolvat.As dori sa trec copilul prietenei mele cu care sunt in concubinaj pe numele meu sau cel putin sa apar la numele de tata ... (vezi toată discuția)
Soluție "adopție" minor thomas2003 thomas2003 Bună ziua, Am un copil dintr-o relație anterioară în vârstă de 16 ani, nu țin legătura cu tatăl lui, nu am vorbit de 16 ani, nu a văzut niciodată ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi mama minora adrianperca adrianperca Buna ziua, Situatia noastra este urmatoarea: Sotul are un copil inafara casatoriei cu o fata, minora, la momentul nasterii copilului varsta acesteia era de ... (vezi toată discuția)