avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ajutor !\"furt\"in magazin in portugalia
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ajutor !"furt"in magazin in portugalia

bună ziua!am problema gravă...sunt studenta erasmus in portugalia si am avut un incident neplacut...am fost acum cateva zile in h&m si am pus din greseala o pereche de ochelari in buzunarul gecii cat masuram o rochie si am uitat de ei ...dupa ce am iesit din magazin am fost oprita de cei de la security si au chemat politia si am fost dusa la oficiul de politie..am explicat ca a fost un accident si mi-au luat datele din permisul de sedere din romania,adresa la care stau in portugalia si numele parintilor ...nu mi-au spus nimic ce ma asteapta...faza e ca nu au datele mele de pasaport,eu nu am semnat nimic si in curand parasesc portugalia....imi puteti spune ce ma asteapta? multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 20:29, 19 Ianuarie 2019
Dacă nu ai antecedente penale, nu vei avea probabil nicio problemă.
Trebuie să fii foarte sinceră şi să spui că este o eroare.
Pentru o pereche de ochelari vei primi probabil un avertisment sau interdicţie pe viaţă de a intra în orice H&M. Dacă ochelarii sunt extrem de scumpi, 200 euro, etc. şi sunt foarte greu de furat, adică se dovedeşte că ai tăiat eticheta, ai rupt sigilii, ai spart cutia de prezentare, aveai geantă cu poleială, etc. atunci poţi primi o condamnare pentru furt.
Este totuşi mai dificil deoarece ai fost arestată exact când trebuia să pleci din Portugalia. Asta este suspect pentru poliţia portugheză deoarece este un mod de operare uzual al hoţilor.
Dar mă rog, ţine legătura cu ei, vezi ce decizie a luat poliţia, dacă te trimit în judecată sau nu şi apoi dacă primeşti condamnare sau amendă penală, va trebui s-o conteşti sau să depui apel şi să angajezi avocat.
Dacă lucrezi la stat sau lucrezi în domeniul dreptului, o condamnare penală fie cât de mică sau chiar amendă îţi pot interzice accesul la unele profesii sau chiar interdicţia de a intra în anumite ţări. Vei fi persoană cu cazier.

Dar, cred totuşi că vei scăpa cu avertisment şi cu interdicţie pe viaţă de a intra în H&M.

Mai există o posibilitate, şi anume să mergi la H&M la firmă la departamentul juridic sau la director, să îi explici situaţia foarte sincer, să oferi o despăgubire sau o explicaţie plauzibilă sau şi una şi alta, cu avocatul tău portughez prezent.
Sub nicio formă să nu începi să ţipi, să vorbeşti tare (cum au obiceiul românaşii noştri) sau să te dai nevinovată sau ofuscată. Trebuie să fii foarte calmă pentru că ei au tot dreptul să te urmărească în justiţie pentru cei ai făcut. Este greu de înţeles pentru oricine motivul care te-a făcut să pui ochelari în buzunar şi să pleci fără să plăteşti. Ei consideră că ai furat şi pe bună dreptate. Percepţia este adevăr. Nu adevărul este adevăr, în drept.
De altfel, ei au camere de luat vederi şi pot vedea foarte uşor împrejurările în care în băgat ochelarii în buzunar. Hoţii au un anumit comportament (se uită împrejur, să nu fie văzuţi) pe când o persoană sinceră nu. Gardienii sunt foarte, foarte experimentaţi şi ştiu toate şmecheriile.

H&M are posibilitatea (dacă există şi prevedere în legea portugheză) să îşi retragă plângerea de la Poliţie şi să se rezolve această problemă în mod fericit pentru tine.

Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi fac griji... BarbuDavid BarbuDavid Buna ziua, in urma cu 3 luni am incercat sa fur dintr un magazin h&m o pereche de ochelari, i am bagat in buzunar iar dupa ce am iesit din magazin paznicul de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma cu 3 luni am incercat sa fur dintr un magazin ... BarbuDavid BarbuDavid Buna ziua, in urma cu 3 luni am incercat sa fur dintr un magazin h&m o pereche de ochelari, i am bagat in buzunar iar dupa ce am iesit din magazin paznicul de ... (vezi toată discuția)
Avocat cu acreditare internationala an_na123 an_na123 Buna ziua, In anul 2008 ma aflam in Portugalia in vacanta. Acolo am fost arestat pt ca un domn de la o masa vecina m-a identificat ca fiind cel ce l-a ... (vezi toată discuția)