avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renunțare la cota-parte din moștenire: cum să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renunțare la cota-parte din moștenire: cum să procedez pentru ca mama mea să intre în posesia ei?

Buna ziua. In urma decesului tatalui meu eu, fratele si mama am facut succesiunea si am acceptat cu totii calitatea de mostenitori. Am acceptat mostenirea dar nu am dezbatut pana in prezent succesiunea pe apartament acesta fiind inca pe numele tatalui meu. Intrebarea mea este...cum pot renunta la cota parte ce imi va reveni dupa dezbaterea succesiunii pe apartament? Pot fsce donstie sau act de vanzare cumparare in favoarea mamei? As dorii sa stiu pasii care trebuiesc urmati si cea mai sigura cale de a renunta la partea mea desi am acceptat calitatea de mostenitor. Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:26, 22 Ianuarie 2019
Cum adica ati facut succesiunea, dar nu ati dezbatut mostenirea?
Va referiti la faptul ca ati dezbatut mostenirea dar nu ati inclus si apartamentul.
Daca ati ramas acceptant, nu mai puteti renunta.
Trebuie sa obtineti de la acelasi birou notarial un supliment la certificatul de mostenitor initial.
Ulterior, trebuie intocmita documentatia cadastrala pe apartament, intabulat certificatul de mostenitor suplimentar, dupa care va puteti instraina cota, cui doriti.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
raluk0207, utilizator

Lory31 a scris:

Buna ziua. In urma decesului tatalui meu eu, fratele si mama am facut succesiunea si am acceptat cu totii calitatea de mostenitori. Am acceptat mostenirea dar nu am dezbatut pana in prezent succesiunea pe apartament acesta fiind inca pe numele tatalui meu. Intrebarea mea este...cum pot renunta la cota parte ce imi va reveni dupa dezbaterea succesiunii pe apartament? Pot fsce donstie sau act de vanzare cumparare in favoarea mamei? As dorii sa stiu pasii care trebuiesc urmati si cea mai sigura cale de a renunta la partea mea desi am acceptat calitatea de mostenitor. Va multumesc

Buna ziua,
Puteti sa faceti fie donatie fie act de vanzare-cumparare.
Oricare dintre variante este o cale sigura de a renunta la partea dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrebarea mea este...cum pot renunta la cota parte ce imi va reveni dupa dezbaterea succesiunii pe apartament? Pot fsce donstie sau act de vanzare cumparare in favoarea mamei? As dorii sa stiu pasii care trebuiesc urmati si cea mai sigura cale de a renunta la partea mea desi am acceptat calitatea de mostenitor. Va multumesc

Intrebarea mea e care e scopul urmarit, ce vreti sa faceti si mai ales de ce ?
Pt ca dupa ce dezbateti succesiunea, veti avea o cota in coproprietate cu mama si fratele, puteti sa ii dati mamei cota dvs prin donatie adica degeaba sau prin partaj, ii dati pt o suma de bani.
Dar de ce vreti sa faceti asta, care e scopul urmarit ?
Oricum, termenul de renuntare nu e corect folosit.. de renuntat la mostenire nu mai puteti renunta ca ati acceptat-o, iar ca ii dati mamei cota dvs sub o forma sau alta, nu inseamna ca renuntati, ci ca cedati/ vindeti/ donati./impartiti. etc
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înțeleg că ați dezbătut succesiunea, dar mai există un bun (ap.) pe care nu l-ați inclus încă în masa succesorală.
Pentru acest bun poate fi emis un certificat suplimentar de moștenitor.

Apoi, gândiți-vă bine! Vreți să-i dați mamei cota dvs. parte din ap. fără să primiți în schimb vreun alt bun din moștenirea tatălui? Sigur?
Căile sunt mai multe: vânzare, donație, partaj. Dar ar trebui să știm exact ce vreți să faceți și de ce vreți să faceți ceea ce vreți să faceți. Altfel, există riscul să primiți sfaturi care nu au legătură cu ceea ce doriți/gândiți și nu putem ghici ce este în mintea dvs.

Și cântăriți și efectele. Ceea ce îi dăruiți astăzi mamei s-ar putea să fie un cadou ... pentru cine s-o nimeri. Ar fi mai bine să discutați direct cu un avocat.
romascanu, moderator
Buna seara si va multumesc pentru raspunsuri. Acum va spun partea mea proasta ...asta e cand esti mai tanar si nu ai minte...am facut un abonament la Rcs Rds acum cativa ani si din cauza unor probleme fara rost sa le mentione nu am mai achitat facturile la cablu. Pentru facturi de 2000 de lei am de achitat acum 15000 lei din care 13000 lei numai penalizari...am incercat sa esalonez plata dar ececutorul mi-a spus ca trebuie facuta o cerere sa fie aprobata de cei de la Rds ca sa pot da in rate...si ma gandesc daca nu accepta eu de undd sa platesc atat odata? Si pentru ce atatia bani. Cota parte din acel apartament este singurul meu bun. Stiu ca ma judecati dar asta e...nu m-am trezit la realitate decat foarte tarziu. Multumesc

Alte discuții în legătură

Executare silită imobil succesiune nedezbătută anabella27 anabella27 Buna ziua. Se poate executa silit un bun imobil pe care nu s-a facut succesiunea inca? Daca da la cat timp de la primire deciziei de executare se poate trece ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa dezbaterea succesiunii cristibelciu cristibelciu Hristos a inviat ! Avem urmatoarea speta: tatal decedat in 2005,ramas un apartament, mama si 2 copii. Se dezbate mostenirea pentru toti 3 imediat dupa deces. ... (vezi toată discuția)
Buna seara părinții mei au decedat amândoi tată în 2016 ... RTodireanu RTodireanu Buna seara părinții mei au decedat amândoi tată în 2015mama in 2020. Aceștia dețineau un apartament în care locuiau împreună cu fratele meu. ... (vezi toată discuția)