avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama a desemnat-o legatar universal pe sora mea fără ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama a desemnat-o legatar universal pe sora mea fără ca eu să știu acest lucru. Ce ar trebui să fac în continuare?

Buna ziua,in urma cu 4 ani,mama mea a decedat,dar nu înainte sa-i faca surori mele testament prin care ii lasa toata averea mobila.si imobilă,drepturi etc.desemnand-o legatar universal.Acum 2 sapt urma sa facem succesiunea neștiind de existenta acestui testament,va rog sa ma ajutati ,nu stiu ce ar trebui să fac in continuare....precizez ca mama de 1 an de zile era sub tratament de morfină si tramadol,deși dna notar nu i a cerut dovada de la IML ca este in toate facultățile mintale deoarece este o buna prietena cu sora mea,Va multumesc .
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:57, 22 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Inteleg ca nu sunteti de acord cu testamentul.
Puteti sa atacati testamentul in instanta solicitand anularea acestuia, in termen de 3 ani de la data aflarii de existenta lui.
Îmi cer scuze ca intervin în postarea altcuiva, se poate ca doamna sa aibă castig de cauza doar pe baza faptului ca mama nu avea temei legal sa o dezmosteneasca? Teoretic nici nu a făcut o..
Va multumesc.

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Buna ziua,
Inteleg ca nu sunteti de acord cu testamentul.
Puteti sa atacati testamentul in instanta solicitand anularea acestuia, in termen de 3 ani de la data aflarii de existenta lui.

Cred ca puteti ataca, dar fiti atent la termen. Daca anularea e mai riscanta, atunci puteti cere oricum rezerva dv.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici nu era obligatoriu certificatul medico legal psihiatric. Se solicita numai daca notarul are dubii cu privire la discernamant.
Puteti dovedi ca la momentul semnarii testamentului mama era sub efectul morfinei?
Daca sunteti dispusa sa va angrenati intr-un proces elaborat si de durata, sa efectuati expertize medicale ca sa dovediti ca mama dvs nu avea discernamant, este dreptul dvs. Insa si daca ati avea sorti de izbanda si s-ar anula testamentul pentru lipsa discernamantului, cel mult veti primi jumatate.
Daca solictati doar reductiunea testamentului pentru incalcarea rezervei succesorale, veti primi un sfert, insa sansele de succes sunt ceva mai mari.
Evaluati-va situatia si ganditi-va ce si cum merita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire teomihai teomihai matusa mea fara mostenitori directi ( sot, copii.nepoti) mi-a lasat prin testament la notar bunurile ei mie in calitate de nepot de sora.Pot fratii/nepotii de ... (vezi toată discuția)
Un testament se poate ataca in instanta? truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma decesului surorii mele am aflat ca ea facuse ... Silviurodin Silviurodin Buna ziua, In urma decesului surorii mele am aflat ca ea facuse un testament, la un notoriat, in favoarea sotului ei si invers. Pot ataca acest testament dar ... (vezi toată discuția)