avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediul medical : cum se calculeaza , este suportat ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediul medical : cum se calculeaza , este suportat de catre angajator............?

Buna seara,
Sunt in situatia in care nu stiu ce sa fac , unde si cui sa ma adresez......mai exact in urma cu doua luni mama a fost diagnosticata cu cancer de colon gradul trei cu ganglioni metastazici. A fost operata de urgenta iar de atunci este in concediu medical. Fiind angajata la o societate comerciala (angajator de origine turca) zilele trecute a fost sunata si somata de catre acesta sa isi depuna dosarul de pensionare sau sa se prezinte la locul de munca.
.Dumneaei este incadrata cu un salariu de 7 mil2sute ,dar pentru cele doua luni de concediu medical( perioada in care a fost spitalizata) i-au fost inmanati doar 6 mil.
Am incercat sa aflu cum se calculeaza salariul cuvenit unui angazat care beneficiaza de medical 100%............... dar nu am inteles mare lucru.
Am rugamintea ,daca se poate ,sa ma indrumati incotro trebuie sa merg ,carui institutii trebuie sa ma adresez pt a putea lamuri aceasta situatie .deoarece pe cale amiabila nu cred ca pot rezolva.
Este corect salariul pe care mama l-a primit in aceste doua luni?
Are s-au nu drept la 12 luni de concediu medical , in situatia dumneaei,sau trebuie sa se pensioneze?

Mii de multumiri pentru intelegere!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 16:19, 18 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Indemnizaţia de concediu medical se calculează şi se plăteşte conform prevederilor O.U.G. nr.158/2005 actualizata prin OMS 60/32/2006 pe baza concediului medical prezentat de către salariat angajatorului pînă cel mai tîrziu în 5 ale lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul. Plata indemnizaţiilor se face lunar de către angajator pentru zilele lucrătoare din primele 5 zile calendaristice, din Fondul naţional de sănătate urmînd să se suporte restul zilelor de concediu medical, dar nu mai mult de 90 de zile pe an. Concediul medical poate fi prelungit pînă la 183 de zile pe an doar cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale. Baza de calcul luată în considerare la calculul indemnizaţiei se constituie din media salariilor nete pe ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se calculează concediul medical. Pentru a beneficia de plata concediului medical, condiţia de stagiu de cotizare este de minimum o lună în sistemul public de asigurări sociale de stat. De exemplu, o persoană care cîştigă salariul minim brut pe ţară, de 600 lei, şi este în concediu medical toată luna februarie 2009, beneficiază de o indemnizaţie de concediu medical de 384 lei, în condiţiile în care pentru stagiul de cotizare pe ultimele 6 luni anterioare concediului medical a beneficiat de salariul minim brut pe economie (500 lei în perioada august-septembrie 2008, 540 lei octombrie-decembrie 2008 şi 600 lei în ianuarie 2009).
Cu stima ![
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
1.Daca un concediu medical a avut o durata indelungata, prelungirea sa peste 91 de zile calendaristice va necesita avizul medicului expert al asigurarilor sociale, fara de care salariatul nu mai poate beneficia de acest drept de asigurari sociale;
2.Nu ai mentionat faptul daca acel angajator, a primit sau nu acele concedii medicale, prezentate de mama dvs.
3. Pentru a se pensiona pe caz de boala, medicul expert al asigurarilor sociale, analizeaza cazul respectiv pe baza prevederilor legale, a documentelor aduse de bolnav si a consultului general, se emite o decizie a gradului de invaliditate.

o seara buna!

Imi pare rau pentru ce i s-a intamplat mamei dvs.

iudith a scris:
[...] Dumneaei este incadrata cu un salariu de 7 mil2sute ,dar pentru cele doua luni de concediu medical( perioada in care a fost spitalizata) i-au fost inmanati doar 6 mil.
Am incercat sa aflu cum se calculeaza salariul cuvenit unui angazat care beneficiaza de medical 100%............... dar nu am inteles mare lucru. [...]


Calculul concediului este corect (de fapt, suma de plata e de 592 lei, deci i-a dat in plus).
Normă de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

Art. 24. - (1) Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;

Baza de calcul a indemnizaţiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare,pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

Calculul se face lunar si pentru fiecare certificat de concediu medical.
Media zilnica *nr zile lucratoare din perioada pt care se acordata certificat*100%.
suma primita=suma bruta-contrib la CAS(adica 600*10.5%)-impozit

Dl Manea v-a calculat suma lunara pe care o primiti pentru concediul medical.

Nu ati precizat daca 720 lei este in valoare bruta sau neta si daca 600 lei primiti sunt pentru o luna sau sunt pentru doua luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de acordare a concediului medical Ciprian_st Ciprian_st in cazul rupturii de tendon achilian tratata prin interventie chirurgicala si care necesita o perioada destul de lunga de recuperare, cum se acorda concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical casandram casandram as dori sa intreb cit ai voie la concediu medical adica cite zile ai drept si daca este platit si trecut in cartea de munca (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt insarcinata in 11 saptamani si as dori sa intru ... diana23ingrid diana23ingrid Buna ziua. Sunt insarcinata in 11 saptamani si as dori sa intru in concediu medical. Am instiintat firma la 9 saptamani, mi au fost trimis actele inapoi ca nu ... (vezi toată discuția)