Buna ziua ,
Ma intampin cu o situatie unde as avea nevoie de cateva sfaturi desi m am consultat cu un notar insa nu sunt pe deplin lamurita . Speta este urmatoarea :
Tatal meu decedat acum o saptamana. Detine pe langa multe bunuri ca si persoana fiZica si o societate cu o afacere prospera. Pt a putea prelua aceasta societate trebuie sa facem ( eu , fiica , mama si fratele meu ) masa succesorala . Care ar fi procedura exacta ? Ce documente am avea nevoie ? Cat dureaza ?
Printre documentele necesare am inteles ca as avea nevoie si de un certificat fiscal de la anaf insa anaful imi spune ca as avea nevoie de o procura de la notar .
Notarul
Cum este de fapt procedura ?
Am uitat sa mentionez ca tata era asociat unic in societate si administrator unic .
Mergeti la alt notar. Unul inteligent. Pt certificatul de la Anaf este suficient un "Certificat de calitate de mostenitor", pe care vi-l poate elibera orice notar din circumscriptia Curtii de apel corespunzatoare ultimului domiciliu al tatalui dvs. Dar pt asta trebuie sa acceptati succesiunea - o declaratie de acceptare, tot la notar.
Succesiunea poate fi facuta si partial, urmand sa o completati cand doriti. De ex. acum doar societatea. Apoi alte bunuri, imobile, mobile, conturi bancare. Aveti nevoie de actele constitutive ale societatii, pentru ca e vorba de partile sociale, dar aici notarul va va explica mai exact, probabil va fi nevoie si de un Certificat constatator de la Oficiul Registrului Comertului. Totul nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile, cat se emita fiscalul pe numele tatalui. Daca acesta avea datorii la bugetul local, e bine sa le platiti inainte. Succes!