avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune taxa de timbru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune taxa de timbru

buna ziua. nu avem certibicat de mostenitor. vrem sa facem parajul pr mosenire si iesirea din indiviziune. va rog sa-mi spunei care ese adevarul pentru ca trebuie sa stiu la ce sa ma astept. trebuie sa platesc taxe de timbru in valoare de 6% reprezentand stabilirea masei succesorale si respectiv pentru partajul(iesirea din indiviziune) sau doar 3% din valoarea masei succesorale? de fap care din axe este cea reala?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:11, 18 Noiembrie 2009
Trimiteti prin posta actiunea si aflati din citatie.
Succes.
buna seara!
daca nu exista neintelegeri intre mostenitori cel mai indicat este sa apelati la un BNp-de la din raza ultimului domiciliu al defunctului.
veti plati impozit daca succesiunea nu s edezbate in termen de 2 ani de la data decesului defunctului, in cuantum de 1% din val masei succesorale.
Eu cred ca mai ieftin ar fi tot prin instanta in caz de intelegere intre parti.
Scapa de onorariul notarului.
Lege nr. 276 din 07/07/2009
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 482 din 13/07/2009
privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 212/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru

La articolul 3, literele c) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
«c) cereri pentru:
- stabilirea calităţii de moştenitor - 50 lei/moştenitor - stabilirea masei succesorale - 3% la valoarea masei succesorale;
- cereri de raport - 3% la valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
- cereri de reducţiune a liberalităţilor - 3% la valoarea rezervei care urmează a fi reîntregită prin reducţiunea liberalităţilor;
- cereri de partaj - 3% la valoarea masei partajabile.
Separat de această taxă, dacă părţile contestă bunurile de împărţit, valoarea acestora sau drepturile ori mărimea drepturilor coproprietarilor în cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciară de timbru se datorează de titularul cererii la valoarea contestată în condiţiile art. 2 alin. (1);

Adica se impune o cota de 3% pentru stabilirea masei succesorale si INCA 3 % pentru sistarea starii de indiviziune.

= NEREZONABIL, ABUZIV ...sau cum vreti sa-i spuneti.

Eu ii zic modificare legislativa de natura a restrange intr-o asemenea masura dreptul de acces la o instanta, ca forma a dreptului la un proces echitabil, incat tinde sa-l anuleze, sa-l goleasca de continut.

Practic, cel care nu dispune de resurse financiare pentru a plati anticipat taxa de timbru nu are posibilitatea de a-si valorifica pretentiile (este, practic, obligat sa ramana in indiviziune) sau va fi obligat sa recunoasca pretentiile adverasarului pentru a nu fi pus in situatia de a timbra daca va contesta.

Ori asta inseamna si o atingere implicita adusa dreptului de proprietate garantat prin Constitutie.

"Garantat" la nivelul unei vorbarii mediocre, pentru ca in fapt, nu stiu despre ce garantie se poate vorbi atunci cand nu poti exercita in plenitudinea lor toate atributele dreptului de proprietate din considerente de ordin financiar (nu poti partaja dreptul aflat in indiviziune).

Ma rog, s-ar putea scrie multe in motivarea unei exceptii de neconstitutionalitate, desi te cuprinde cu o curioasa lehamite gandul ca vei putea schimba ceva. Aproape ca-ti vine sa ...injuri de mama. Si nu pentru ca asta ar fi vreun argument juridic, ci doar o dovada ca pe la noi nu prea mai ai ce face cu logica.

Stai si te-ntrebi cat de adanc trebuie sa fi gandit legiuitorii nostrii Damboviteni acesta modificare legislativa DACA ...in cauza Iorga impotriva Romaniei, Curtea Europeana, după ce a constatat că valoarea taxei de timbru reprezenta totalul veniturilor lunare ale familiei reclamantului, a statuat că ea reprezintă o sarcină excesivă pentru reclamant si a constatat incalcarea articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care garanteaza dreptul la un proces echitabil.
(Nu am hotararea prin preajma, dar, daca nu ma insel, in cauza Iorga taxa era de doar 21 euro).

Pai, luati cea mai amarata masa succesorala (tot are cateva zeci de mii de euro daca contine un imobil); calculati ce inseamna o taxa de timbru pentru stabilirea masei succesorale si iesirea din indiviziune; comparati-o cu veniturile reclamantului (criteriu obiectiv de care CEDO tine seama) si rezultatul va fi ... o armata de stupizi (adica noi toti, cei din buzunarul carora vor fi platite daunele).





Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
instanta este cea care calculeaya taxa.avand in vedere ca actiunea are doua capete de cere este posibil sa platiti 6%

Alte discuții în legătură

Mostenire.partaj intre 2 mostenitori Marcello Marcello In speta la mostenire sunt 2 mastenitori,care nu s-au inteles asupra impartirii masei succesorale.Unul a deschis actiune de partaj in instanta.In acest caz, ... (vezi toată discuția)
Partaj - taxa de 3 % din valoarea bunurilor partajate loanabelciu loanabelciu Va rog sa-mi spuneti: cei 3 % se platesc la ceea ce se contesta ? Exemplu: in cazul unui apartament, instanta va atribui 50 % uneia din parti si 50 % ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru legalizare hotarare Georgelius Georgelius Buna ziua, Astazi am vrut sa legalizez la judecatorie o sentinta civila prin care s-a luat act de o tranzactie privind iesirea din indiviziune a 2 ... (vezi toată discuția)