Am plătit garanție în 16.01. 2019 la semnarea unui contract de închiriere pe un an. După câteva zile am găsit să stau la cineva gratuit, dar proprietarul refuză să-mi restituie garanția. Cum o pot recupera?
Buna seara. Am incheiat un contract de inchirierea ptr o garsoniera pe 16.01.19. Perioada contractului este de un an. Odata cu semnarea contractului am platit si garantia. Intre timp, adica pe 21.01, am gasit sa stau la cineva, gratuit. Contractului nu este inregistrat la anaf, a fost intocmit un 2 exemplare si unu este la mine. Cum imi mai pot recupera banii. Am incercat sa gasesc o cale de intelegere cu propietarul si sustine ca banii eu i-am pierdut. Eu nu am folosit nimic din acea garsoniera. Mentionez ca a schimbat si yala. Multumesc frumos.
george-neagu
Moderator 3din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, este corect. Garantia ati pierdut-o caci printre altele, asta e si rostul garantiei. Ca sa nu va razganditi intre timp. Caci putea sa fi inchiriat altuia.
Depinde si de clauzele prevăzute în contract dar ganditi-va ca ati încurcat omul poate acesta a refuzat alti potențiali chiriași pt dvs ,a pierdut timp mergând la anaf și acum dvs doriti sa nici nu suportatii deranjul suferit.Legal și moral nu e posibil
pop_m
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ce zice contractul referitor la rezilierea unilaterala?
De obicei garantia e constiutita in valoare egala cu o luna de chirie. Daca aveti reziliere unilaterala cu preaviz de 30 zile, pretentia proprietarului de a va retine garantia e legitima.
asclepios
Utilizator 1din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu tin partea nimanui, dar cateva lucruri trebuie lămurite:
1. De la bun început inițiatorul discuției a specificat ca acel contract nu este înregistrat la ANAF, asa ca "bietul proprietar" nu va pierdut timp prețios.
2. In alta ordine de idei, garanția in majoritatea covârșitoare a cazurilor se solicita pentru a exista o acoperire a eventualelor cheltuieli: utilitati a caror valoarea trebuie plătita dupa încetarea contractului, prejudicii aduse proprietatii
Moral nu cred ca este corecta abordarea..deși din păcate de multe ori legalul și moralul nu sunt pe picior de egalitate.
sorin.damian
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Domnule Asclepios, nu ati trecut punctul 3. Proprietarul a incasat garantia pentru rezervarea cazarii. Ori poate afacerile se fac intre samariteni.........