avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizari, plati compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizari, plati compensatorii

Sunt in situatia de a ajunge somer, deci la faza de preaviz. As dori sa fiu indrumata ce demersuri sa fac pentru a primi salariile restantate din ultimele luni si acel salariu compensatoriu pe care il prevede contratul colectiv unic la nivel national ? Cineva imi spunea ca trebuie sa anunt la ITM, si ei sa oblige angajatorul la plata compensatorie.
Cel mai recent răspuns: camelia_24mai , utilizator 12:46, 20 Decembrie 2009
Este adevarat ca se poate sesiza ITM numai ca acestia nu il pot obliga pe angajator chiar daca ii da o amenda. Cel mai sigur este chemarea in judecata. Fiind litigiu de munca nu platiti taxa de timbru.
1. Faceti o cerere catre angajator in care ii solicitati sumele de bani, pe categorii (salarii restante, compensare CO, salariu compensator etc.) si-i spuneti ca daca nu plateste intr-un termen de (sa zicem) 10 zile il veti da in judecata.
2. Il puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
3. Puteti sa sesizati si ITM. Va face verificare si veti primi un raspuns in scris. Acest raspuns s-ar putea sa va foloseasca in instanta.
Va multumesc pentru raspunsul detaliat ; imi este de un real folos. Pot sa fac aceasta cerere dupa ce s-au finalizat toate actele pentru somaj ? Sau e obligatoriu sa o fac atat timp cat mai am calitatea de angajat ?
Cererea o puteti face si dupa ce va inceteaza CIM.
imi pare rau ca te dezamagesc, dar cu procesul verbal de la ITM prin care este somat patronul sa imi achite drepturile restante, am deschis acum un an proces. se tergiverseaza, daca nu iti pui avocat este rezultat 0. Nu i s-a aplicat nici o amenda patronului, am facut dovada cu statele de plata, am dus absolut toate actele, puterea este in mana celor cu bani, justitia inclina balanta in favoarea lor. Rabdare multa si succes

Alte discuții în legătură

Firma rau platnica catre angajat, ce e de facut ? Dorky Dorky Firma care intampina dificultati financiare, posibil chiar aproape de insolventa. Nu si-a platit unul dintre putinii angajati chiar si la cateva luni de ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu NewMenace NewMenace Buna seara ma confrunt si eu la ultimul loc de munca cu o situatie neplacuta care are legatura cu faptul ca nu mi a fost platit salariul pe ultimele 2 luni. As ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant prin itm sau tribunal? maradona666 maradona666 Fostul angajator refuza plata salariului restant pe ultimele doua luni de activitate pe motiv ca eu nu am solicitat inventar in momentul (sau inaintea) ... (vezi toată discuția)