avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mama studenta - ce drepturi banesti?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mama studenta - ce drepturi banesti?

buna ziua,
Sotia mea este studenta la UMF Iasi, in anul II pe specializarea asistenta medicala generala. Acum este insarcinata, urmand sa nasca in luna iulie, asadar la finalizarea anului II de studii, urmand inca alti doi dupa acesta.
A fost recent la secretariatul facultatii sa intrebe ce beneficii financiare poate primi (noi avem o vaga idee din auzite ca mamele care isi continua studiile primesc ajutor dupa nastere) si i s-a spus ca trebuie sa faca o cerere la decanat si va primi o bursa sociala.
Deoarece nu a intrebat in ce valoare va fi aceasta bursa, ulterior am sunat eu, dar la secretariatul general, unde mi s-a spus ca nu exista o bursa lunara ci doar un ajutor acordat o singura data dupa nastere, daca retin eu bine minte un "ajutor de nastere" si daca sunt bani in trezoreria facultatii si un "ajutor pentru haine copil". Dar repet, acordat o singura data, nu lunar.
Noi am mai inteles ca mamele studente primesc o indemnizatie lunara echivalent cu salariul minim pe economie. Este adevarat? Daca da, unde trebuie sa ne adresam pentru acest lucru? Tot la facultate sau catre o alta institutie?

Imi cer scuze pentru romanul scris si multumesc celor ce vor raspunde!
Cel mai recent răspuns: stefanprisacariu , utilizator 22:13, 28 Ianuarie 2019
Buna seara.
Intrebati la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala, dumnealor va pot ajuta.
Mama este studenta la zi, cu frecventa, nu?
Luati legatura cu dumnealor.
Multumesc pentru raspuns.
Da, este studenta la zi.
Nu stiu daca influenteaza cu ceva, dar eu sunt angajat cu norma intreaga.
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
stefanprisacariu, utilizator
Daca sotia poate primi si doreste asta, o sa primeasca indemnizatia dansa , calculul sumei se va face la nivelul salariului minim brut pe tara, adica v.a primi undeva la 1250 de lei/ luna.
Daca dvs. ati lucrat minim 12 luni din ultimele 24, inainte de cresterea copilului atunci si dvs.puteti primi aceasta indemnizatie.
Indemnizatia se acorda unui singur parinte, la alegerea dumnealor, cu conditia de a indeplini anumite conditii...
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
Multumesc mult!
Am dori ca sotia sa primeasca indemnizatia, eu lucrand in continuare. E mai avantajos pentru noi dpdv financiar. Si da, eu am 3 ani de munca legati, vor fi 3 si jumatate la momentul nasterii.
Dar as mai avea o intrebare, poate cunoasteti.
In cazul in care eu imi iau cateva luni concediu paternal, sa zicem 3 luni (presupun ca pot lua concediu paternal pe o perioada mai scurta), ea mai primeste indemnizatie? Sau se intrerupe? Se poate relua indemnizatia ei, dupa ce eu termin concediul paternal?
Daca indepliniti conditiile si nu doriti acest concediu atunci ultima luna din concediul mamei, a 24-a va revine, mama urmand a sta in concediu doar 23 de lunii chiar daca vreti sau nu sa beneficiati de ea.
Pe parcursul concediului se poate opta pentru schimbarea parintelui ce beneficiaza de el, intrebati la dumnealor, AJPIS, mai exact.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil stefanprisacariu stefanprisacariu Buna ziua, Sotia mea urmeaza sa nasca in iulie anul acesta si este studenta. Am inteles ca indemnizatia ce o va primi va fi undeva la 1250 lei (85% din ... (vezi toată discuția)
De ce indemnizatii putem beneficia la nasterea copilului? Elena Caldararu Elena Caldararu Buna ziua!va rog sa imi spuneti de ce indemnizatii putem beneficia eu si concubinul meu(pt ca nu suntem casatoriti)la nasterea primului copil!el este angajat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! sunt studenta însărcinată in 9 luni și as vrea ... musatanamaria musatanamaria Buna ziua ! Sunt studenta însărcinată in 9 luni și as vrea va rog sa știu ce drepturi banesti am. Știu despre indemnizația de creștere a copilului, dar ... (vezi toată discuția)