avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inlocuire coloana bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inlocuire coloana bloc

Administratia blocului a hotarat sa schimbe o coloana de apa calda de pe scara, cea din bucatarie. Inainte de a ma muta, am aflat ca administratia are un instalator neoficial la care apeleaza. Cand am facut renovarea intregului apartament, nu am apelat la dansul pentru ca mi s-a parut ca este foarte arogant si nesimtit.

Acum, administratia, apeleaza tot la acest instalator. Nu stiu daca au si contract pentru lucrare. Tevile oricum sunt deja aduse.

Avand in vedere ca in jur am mobila noua, faianta noua si parchet nou:

- Ce drepturi are proprietarul cu privire la aceasta lucrare comuna ? Ma refer mai exact la pagubele urate din apartament care se pot intampla ca urmare a inlocuirii coloanei.
- Daca sunt distrugeri, cine suporta costurile acestea? Eu am parchet pe langa tevile de la coloana, imbinarile sunt fixe, parchetul fiind de o calitate buna si ma astept sa sparga aiurea, fara nicio grija(stiti cum sunt multi dintre meseriasi), si sa-l dea la o parte.
- Cine ar fi raspunzator daca din cauza acestea lucrari trebuie sa scot jumatate de parchet din bucatarie sau chiar toate placile?
- Ideea este ca instalatorul va trebuie sa taie cu flexul(din care rezulta acele scanteie), ceea ce inseamna ca daca nu pun nimic in jur, mi-ar strica din mobila, faianta si parchet. Am cumparat niste cartoane ca sa pun in jur, dar oricum, tot ramane problema cu parchetul.

Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
ralucaB_82, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:26, 27 Ianuarie 2019
Buna seara,
Puteti cere presedintelui, in baza legi 196/2018, toate actele legate de aceasta lucrare- acte legate de necesitatea lucrari, hotararea prin care s.a aprobat executia, costurile legate de materiale si manopera, contractul incheiat cu executantul si garantia oferita, modul de alegere a executantului ( astea imi vin in minte acum). Are 10 zile pentru raspuns, daca nu raspunde va adresati cenzorului si/sau comitetului.
Daunele suferite de proprietatea dvs. sunt achitate de asociatie, dvs.mutati mobila si ce se mai poate din zona si, ce nu poate fi mutat sau protejat ( parchet, faianta...) si se deterioreaza- plateste asociatia reparatia/inlocuirea.
Puteti discuta cu presedintele ca nu o sa i permiteti accesul pe proprietatea dvs. daca nu va arata actele de mai sus, nu aveti nici.o obligatie de a face asta daca asociatia nu a procedat legal in aprobarea si executia lucrari.
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
@Ionut.ion

Va multumesc pentru raspuns.

In cazul acestei lucrari, nu stiu daca toate documentele sunt in ordine, nu am verificat si nici nu am intrebat. Stiu ca la o sedinta de bloc oficiala a fost votata aceasta lucrare.
Banuiesc ca exista niste acte ceva, mai ales ca am vazut deja acele tevi care vor fi puse la noi.
Lucrarea este necesara, toti vecinii de pe coloana au fost anuntati sa mute mobila.

In cazul in care accept lucrarea in apartament - (deoarece toti vecinii au mutat mobila si daca refuza unul, ar fi mai complicat pentru cei care au facut acest efort, char si eu am chemat meserias sa demonteze corpurile de mobila din zona respectiva) - iar actele nu sunt in regula, mai am dreptul sa cer catre asociatie despagubire in cazul unei daune majore (arsuri de la flex, de exemplu)?

Lucrarea este programata destul de urgent, nu ar fi o problema sa inceapa, ci cum o face, cat de ingrijit lucreaza cu ce are in zona, mobila, pereti, etc.

Am citit despre despagubire in articolul 31 din lege.

1. In cazul in care se ajunge la aceasta situatie, cum fac sa demonstrez pagubele suferite? Prin poze este suficient? Am facut deja poze inainte, ca se vada cum era in starea initiala.
Vreun model de raport ... pe care sa-l inaintam cui din asociatie ?

2. In cazul in care partea legala nu exista si lucrarea se face la "mica intelegere" intre instalator si presedinte, cheltuelile pentru aducerea la starea initiala mai sunt suportate de catre asociatie? Ma refer la faptul ca daca nu au acte pe lucrare, nu au nici raspundere pentru pagube.


Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
ralucaB_82, utilizator
Uitati cum as proceda eu.
As cere actele de la presedinte
Daca incep lucrarea si nu am primit actele...permit executia lucrari la mine in apartament cu conditia ca presedintele sau un membru al comitetului sa fie prezent la exacutia lucrari, inainte de asta as face un proces verbal semnat de dumnealor in care sa sa consemneze starea apartamentului, mobilei, inainte si dupa exacutie.
Si daca chiar nu primesc actele legate de aceasta lucrare...as contesta, la plata intretineri, lista de plata in care sunt trecute cheltuielile cu executia, manopera acestei lucrari...
Tot nu vor sa mi prezinte actele, chiar si dupa discutia cu cenzorul si primaria... merg in instanta cu contestatia si mai cer si aducerea apartamentului la statea initiala, cinform procesului verbal semnat de presedint, mambru comitet.
Pentru corecta si completa dv informare depre dispozitiile care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,drepturi si obligatii,limite de competenta si raporturi in cadrul asociatiei,studiati disp L nr 196/2018
Conform disp L nr 196/2018 proprietaruil este obligat sa permita accesul reprezentantului asociatieid e proprietari pentru remediere deficiente la partea comuna de constructii si instalatii din imobilul de locuit in comun
legiuitorul nu a prevazut obligatia asociatiei de proprietari sa asigure finisajul interior in cazul interventiilor in apartamente
daca interesul asociatieid e proprietari este inlocuire instalatie existenta,normal initial va fi indepartata vechea instalatie si ulterior prin aceleasi orificii vor fi pozate noile tevi
Cine ar fi raspunzator daca din cauza acestea lucrari trebuie sa scot jumatate de parchet din bucatarie sau chiar toate placile?

Instalatorul nu va proceda la dezafectare parchet
Puteti proteja impotriva scanteilor de la flex mobila,perdele,parchet cu bucati de tabla,sticla si alte materiale fara risc la incendiu cum este cartonul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii parti comune cu afectarea proprietatii migaste migaste sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa ... (vezi toată discuția)
Coloana comuna de scurgere desfiintata - viciu ascuns? Chodis Chodis In mai 2021 am cumparat un apartament cu 2 camere aflat la et. 10/10 in Timisoara. Scopul acestei achizitii este inchirierea apartamentului. Am inceput ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)