Buna ziua,
Am luat un credit ipotecar in Martie 2017 cu o marja de 3.40 si un robor de 0.80 , pe scadentarul respectic, rata de capital incepuse cu o pondere de 29% din total rata, restul ducandu-se in dobanda.
Concret : din 1200 lei, 342 lei se duceai in principal, urmad de la luna la luna sa se echilibreze cu cate 1 leu.
Desi robor creste de prin 2017, in ianuarie 2018 mi-au schimbat scadentarul fara sa stiu, abia azi 28.01.2019 am solicitat altul."
Adica, astazi am o rata de 1541 lei, din care doar 246 lei se duc in principal, adica 16% din total rata.
Nu am fost notificat si nici nu mi se pare corect, practic banca poate interveni de cate ori vrea si poate inclina balanta de fiecare data in dobanda, eu neplatind mai nimic din principal..
De exemplu, pe scadentarul vechi ajungeam la pratitate 50-50% in 13.5 ani, pe scadentarul nou ajung la paritate jumi-juma in 19.25 ani.
Daca vreau in 13 ani sa dau toti banii, scadentar vechi vs nou reiese ca trebuie sa le dau 16000 lei in plus.
Asta afecteaza mult clientul care doreste sa inchida creditul, banca a decis sa isi recupereze dobanzile intr-o accelerare dubla fata de data contractarii.
Exista o reglementare legislativa care sa asigure un procent minim de la care poate pleca o rata in principal?
Dobinda aferenta creditului(la mine în contract)este marja fixa a băncii plus valoarea indicelui euribor la 3 luni. Din 3 în 3 luni se schimba scadențarul cu noua valoare a euribor(pozitiv sau negativ)adică dobinda creste sau scade. Depinde ce scrie la tine in contract,marja fixa plus ROBOR la cite luni? Daca ROBOR creste atunci cred că o să crească și cuantumul dobinzii,dar,repet,depinde de termenii exacți ai contractului.
Salut, am Marja + Robor la 3 luni.
Dar eu nu inteleg, odata cu ROBOR a crescut si totalul de rata, bani care se duc in dobanda, din acest motiv nu inteleg de ce s-a diminuat rata de capital.
Credit nou
gnes68
Salut,
Pentru prima data am solicitat un credit de la o banca, va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele:
1. Urmarind forumul in legatura cu noua ... (vezi toată discuția)