avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cadrul legal pentru sigilarea unui punct de ardere al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cadrul legal pentru sigilarea unui punct de ardere al instalației de gaze naturale

Bună ziua,

Întâmpin o situație care îmi dă bătăi de cap și întrucât nu am reușit sa găsesc niciunde explicații coerente, ma adresez dumneavoastră în speranța că mă veți putea îndruma corespunzător.

Locuiesc la bloc, iar instalația de gaze naturale din apartament este individuala și realizata pentru doua puncte de ardere, centrala termica și aragazul. De curând am decis sa inlocuiesc aragazul cu o plita pe inducție și un cuptor electric.
Însă din ce am înțeles, nu e chiar asa de simplu sa opresc, chiar și temporar, un punct de ardere din proiect.

Pentru ca doresc sa fac totul în cadru legal și preferabil fără costuri suplimentare exorbitante, am sunat la E-ON sa ma îndrume, iar aceștia au spus ca trebuie sa depun o cerere la ei, apoi dacă se aproba închiderea robinetului de la respectivul punct de ardere sa contactez o firma autorizata ANRE și apoi sa refac proiectul în care sa apară un singur foc. Pare logic, insa sunt sigur ca durează mult prea mult, iar costurile vor fi pe măsură și as vrea sa evit aceste inconveniente.

Întrebarea mea este dacă ar fi alte soluții, spre exemplu sa chem un instalator autorizat pentru a pune un dop la robinetul de la țeava care duce la aragaz, iar atunci când se va face verificarea tehnica periodica le pot arata celor care vin în control documentul care sa ateste ca modificarea a fost făcută de personal autorizat. Nu as dori modificarea proiectului, ci as păstra in continuare doua puncte de ardere, cu plata lor aferenta la timpul potrivit VTP-ului, pentru ca vreau sa am varianta de backup în cazul în care trec din nou la o plita pe gaz.
Practic, voi plăti în continuare pentru doua focuri, dar voi folosi doar unul, pentru ca nu se știe dacă și când vreau sa revin la varianta clasica.
Nu știu însă dacă atat extinderea cât și micșorarea instalației la mai multe, respectiv la mai puține puncte de ardere presupune dimensionarea corespunzătoare a debitului de gaz.

As aprecia răspunsurile dumneavoastră.
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Longines , utilizator 15:42, 30 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Stiti ce vreti dvs. sa faceti? Sa va legati la cap, desi nu va doare nimic. Pe bune!

Daca aveti contorizare individuala cu "doua focuri", instalatia a fost proiectata pentru a va asigura debitul de gaze naturale necesar celor doua locuri de consum.
Si eu va sfatuiesc sa nu renuntati la proiectul initial, inchideti pur si simplu robinetul/caneaua care alimenta aragazul, aduceti un instalator de gaze sa va debranseze aragazul. Mai mult, instalatorul va poate blinda si caneaua cu un dop. Nu trebuie sigiliu, nimic, iar daca vaietii de la VTP au sa vina sa faca verificarea au sa observe modificarea, au sa verifice etansietatea la partea terminala ( canea,dop) si cu asta basta. O sa achitati doar verificarea CT.
Eu chiar sunt in situatia descrisa de catre dvs. si nu am avut nicio problema, dar nu garantez ca este la fel peste tot.
Va aranjati noua instalatie (plita/aragaz) si sa asigurati legaturile electrice si prizele sa suporte consumul plitei si a cuptorului (uitati-va in instructiuni), consultati un specialist
In rest sanatate la neamuri... si nici nu renutati la proiectul initial.
Succes!
Domnule Adam Grecu,

Mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră!
Este posibil sa ma fi exprimat eu greșit în ceea ce privește "contorizarea individuala" sau sa înțeleg greșit exprimarea dumneavoastră. Am vrut sa fac referire la faptul ca instalația de gaze nu este la comun cu celelalte apartamente din bloc. Fizic, nu am doua contoare, ci doar unul singur la usa de la intrare.

Desigur, voi tine cont de sfatul pe care mi l-ați oferit și nu voi renunța la proiectul pe care îl am deja.
Daca voi face cum ma sfătuiți, sper ca băieții care vin sa facă VTP-ul sa menționeze doar în fisa de verificare faptul ca mai este un singur foc activ din doua, și nu sa ma forțeze sa refac proiectul. Teoretic, nu elimin infrastructura aferenta acestui punct de ardere (țevile și toate cele), deci din punct de vedere legal nu ar trebui sa fie probleme. Sau exista reglementari speciale în acest sens?

Din păcate, nu am putut găsi ceva concludent.

În ceea ce privește instalația electrica pentru noua configurație, a fost deja executata lucrarea de un electrician autorizat, mai am de rezolvat doar aspectul gazului.

Multă sănătate!
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2019
Longines, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca intentionati instalare plita electrica atentie sporita la pozarea instalatiei electrice sa fie temeinic instalata cu protectia de rigoare astfel sa nu reprezinte in timp factor de risc pentru instalatia de gaze
Mulțumesc pentru răspuns, ynocentta!
Chiar după ce mi-ați scris, am cautat sa vad dacă exista anumite reglementari în ceea ce privește pozarea circuitelor separate pentru plita pe inducție și pentru cuptorul electric în prezenta țevilor de gaze naturale, neavând cunoștințe anterioare despre asa ceva.
Am găsit ca este un anumit normativ i7 care specifica exact ce ați indicat dumneavoastră, desigur cu mențiuni tehnice. Printre altele și faptul ca nu se pozează conductori electrici pe sau în imediata apropiere a țevilor de gaze, cu atât mai puțin nu deasupra acestora. Ei bine, constat acum ca electricianul autorizat care mi-a făcut lucrarea nu a respectat mai nimic din cele de mai sus, deoarece:
- prima secțiune de canal aparent este pozata la aproximativ 1.5 cm deasupra țevii de gaz pe o lungime de aproximativ 100 cm
- ultima secțiune de canal aparent este pozata vertical pe perete, dar fix lipita de țeava de gaze care coboară către aragaz; de acolo face unghi de 90 de grade pe sub aragaz și ajunge la o priza dubla montata în perete, sub blat. Mai mult decât atât, țeava s-a desprins în partea inferioara din perete și nu mai sta fixata în diblu întrucât a cedat partea respectiva de perete, fiind langa tocul ușii de la cămară.

Ce ma sfătuiți sa fac în aceasta situație?

Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normativul mentionat de dv prevede fara excptii ca nu se pozeaza instalatie electrica in spatele aragazului care este sursa de caldura
daca verificati inclusiv instalatia cablul electric de la aragaz este cablu special termorezistent
Apelati la persoana autorizata care sa refaca instalatia electrica alimentare aragaz cu energie electrica cu respectarea normativelor in vigoare

Alte discuții în legătură

Necesitate detector gaze daca coloana nu traverseaza incaperea Maart102 Maart102 Buna ziua, Doresc sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu urmatoarea problema: Locuiesc de peste 10 ani intr-un apartament cu 2 camere si inca de la data ... (vezi toată discuția)
Necesitate autorizatie constructie ancavasilache ancavasilache Buna ziua, Imi puteti spune va rog daca pentru o renovare apartament cu schimbarea destinatiei spatiului bucatariei in dormitor si al sufrageriei in living ... (vezi toată discuția)
Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie. imi inlocuiesc ... Qzee Qzee Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie. Imi inlocuiesc aragazul cu o plita si un cuptor electric. Am nevoie de proiect pentru anularea tevii de gaz ... (vezi toată discuția)