Într-o speță, tatăl a procedat la recunoașterea minorului prin declarație notarială, aceasta a fost depusă la Starea Civilă pentru a se face mențiunea de recunoaștere pe marginea actului.
Cum este normal, i s-a pus în vedere mamei să depună certificatul vechi, pentru a se elibera un nou certificat, însă mama nu a înțeles să dea curs acestei solicitări.
Care este sanctiunea sau metoda de constrângere de care tatăl se poate prevala astfel încât declarația să producă efectele dorite?
Tatăl să deschidă o acţiune în instanţă prin care mama să fie obligată să predea certificatul de naştere al copilului. Sentinţa va fi titlu executoriu, care se poate pune în executare, inclusiv cu amendă pe zi întârziere.
Bună seara și mulțumesc dar vă dați seama că o acțiune fondată pe obligația de a face a fost și primul meu gând, dar durează prea mult, speram să existe o măsură pe care o poate lua direct starea civilă, măcar o amendă!
Practic mențiunea a fost făcută în actul de stare civilă, precum și noul certificat, dar cel vechi n-a fost depus, oricum cel vechi nu mai este valabil!
Cu deferență!
Buna seara,
Imi cer mii de scuze ca ma bag peste subiectul Dvs, intrebarea mea este oarecum legata de ceea ce ati postat: in calitate de mama, cum pot fi anuntata sa ma prezint cu certificatul vechi daca fostul partener a procedat la recunoasterea copiilor prin declaratie notariala? Mentionez ca intre timp am schimbat si domiciliul, de aia intreb.
Mergeți și-l depuneț efectiv, oricum certificatul vechi nu mai este valabil întrucât, în temeiul recunoașterii, potrivit art 46 din legea 119/1996, mențiunea cu privire la filiație s-a întegistrat deja în registrele de stare civilă.
Recunoastere copil
kmytza_84
Buna ziua,
Am un vecin mai amarat de la tara care are o problema destul de delicata. Concubina lui a plecat din tara in urma cu un an (nu mai stie nimic de ... (vezi toată discuția)