avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sancțiune/metodă de constrângere a mamei să ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sancțiune/metodă de constrângere a mamei să depună certificatul de naștere vechi pt anulare.

Într-o speță, tatăl a procedat la recunoașterea minorului prin declarație notarială, aceasta a fost depusă la Starea Civilă pentru a se face mențiunea de recunoaștere pe marginea actului.
Cum este normal, i s-a pus în vedere mamei să depună certificatul vechi, pentru a se elibera un nou certificat, însă mama nu a înțeles să dea curs acestei solicitări.
Care este sanctiunea sau metoda de constrângere de care tatăl se poate prevala astfel încât declarația să producă efectele dorite?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu înțeleg de ce vă cer vechiul certificat.

Articolul 96
(1) Recunoașterea făcută la înregistrarea nașterii sau ulterior de tatăl copilului născut în afara căsătoriei se face după cum urmează:
.........
b) prin înscris autentic, în fața notarului public sau a instanței judecătorești;
..........
(2) Declarația de recunoaștere a unui copil din afara căsătoriei autentificată se poate depune, după înregistrarea nașterii, la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria unității administrativ-teritoriale de domiciliu, care o va trimite la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria unității administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de naștere al celui recunoscut, pentru a se face mențiunea de recunoaștere pe marginea actului respectiv;
(4) Mențiunea de recunoaștere poate fi înscrisă și din oficiu, în baza comunicării biroului notarial care a efectuat autentificarea declarației sau a testamentului.
[ link extern ]

Insistați sau cereți explicații în scris, nu e nevoie de el. Mențiunea de anulare se înscrie pe marginea certificatului în registru, nu e obligatoriu să fie depus și actul care se anulează prin emiterea noului certificat.

Completare
Acum am citit ce ați scris mai jos, mă oprisem la primul mesaj:
Cum este normal, i s-a pus în vedere mamei să depună certificatul vechi, pentru a se elibera un nou certificat, însă mama nu a înțeles să dea curs acestei solicitări.

Fără supărare, nu înțeleg scopul întrebării dvs. Ați rezolvat problema. Ce vreți să obțineți, o sancțiune pentru mama?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Am rezolvat imediat după ce am pus întrebarea, au emis cei de la starea civilă o adresă catre poliție, prin mijlocirea lor mama a depus certificatul vechi care oricum nu mai era valabil.
Potrivit art 46 din legea 119/1996 întegistrarea mențiunii de stabilirea a filiației se face și prin recunoștere, deci cei de la starea civilă trebuie doar să ia act de recunoaștere, însă învedereaseră că fără certificatul vechi nu-l predau pe cel nou; știți cum sunt funcționarii, se ghidează după ce li se spune și nu se abat (legea într-adevăr impune cerința că cel vechi trebuie retras, dar nu menționează expres că până nu se retrage nu poate fi eliberat cel nou).
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2019
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil kmytza_84 kmytza_84 Buna ziua, Am un vecin mai amarat de la tara care are o problema destul de delicata. Concubina lui a plecat din tara in urma cu un an (nu mai stie nimic de ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se prezinte la notariat sau la starea civila cristipaul cristipaul Salut pe toata lumea cu respect,si astept raspunsuri de la cine doreste sa ma ajute sa stiu daca pot sa fac ceva sa imi recunosc copilul.Povestea mea este ... (vezi toată discuția)
Nu ma lasa sa recunosc copilul gabrielspataru gabrielspataru buna seara am o intrebare si o situatie destul de complicata dint-o relatie anterioara am un copil care are acum 10 ani, ea a plecat gravida in 5 luni am ... (vezi toată discuția)